ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика17/11/2019

КУРТИ ПРЕДСТАВЉА ОПАСНОСТ ПО СТАБИЛНОСТ РЕГИОНА

 

БЕОГРАД, 17. НОВЕМБРА /СРНА/ - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је данас да кандидат за косовског премијера Аљбин Курти намјерава да у што већој мјери "својим фашистичким порукама и потезима екстремизује и милитаризује Албанце".

 

Поводом изјаве Куртија да се нови сукоб између Косова и Србије не би могао локализовати и да није потребно убрзање преговора Београда и Приштине, Ђурић је упозорио да Курти свакодневно потврђује колику опасност представља по стабилност региона и читаве Европе.

"Курти из дана у дан потврђује да је његов једини циљ, не обезбеђивање бољег живота Албанцима, већ наношење штете Србији и српским националним интересима", навео је Ђурић у писаној изјави.

Ђурић је указао да Курти по диктаторским рецептима из тридесетих година прошлог вијека обесмишљава принцип мирног рјешавања криза и дијалога, те да његова порука како не жели разговоре са Београдом, већ "дијалог о дијалогу", јесте еуфемизам за потпуни изостанак дијалога.

"Он се спрда са међународном заједницом и њеним настојањима да помогну стварање зоне стабилности и сигурности на западном Балкану, и за сада му то успева и пролази без икаквих санкција", истакао је Ђурић.

Он је оцијенио да је Куртијева намјера да у што већој мјери својим фашистичким порукама и потезима екстремизује и милитаризује Албанце како би у будућности свој великоалбански пројекат могао да наметне под пријетњом силе.

Ђурић је поручио да Србија никада неће посустати пред претњама непријатеља демократије и мира, и да ће уложити политичка, дипломатска и сва друга средства која су јој на располагању како би обуздала "пиромана Куртија" и његове најекстремније присталице.

Он је напоменуо да је предсједник Србије Александар Вучић чврст гарант да ће свака могућност избјегавања сукоба са албанским екстремистима бити искоришћена.

"Међутим, Курти је одавно изашао из оквира мирнодопске реторике и политичке праксе и верујем да је последњи тренутак да се сложном међународном акцијом један паликућа спречи у својим опасним намерама", закључио је Ђурић.