ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 18/11/2019

ПЕТАР ПИВАШЕВИЋ МАЈСТОР ЗА ШИБУ

 

Да би се направила једна корпица треба пола сата, а за столицу до пет сати. Петрове корпице имају и имена - "Стоја", "Весна", "Мартиноша", "Веска", "Арома". Најзахтјевнији производ је столица "на љуљу", која се ради по шаблону.

 

Приредила: Светлана ПАВЛОВИЋ

ШАМАЦ, 18. НОВЕМБРА /СРНА/ - Петар Пивашевић из Тишине, код Шамца, 45 година живи од корпарства - има велико тржиште и каже да не може стићи да одради све наруџбине.

Шездесеттрогодишњи Петар почео је да плете са 15 година, јер му школа није ишла па је срећу, посао и љубав нашао у корпарству.

"Научио сам посао од ујака, који је радио у шамачкој `Корпарији`. Постепено сам се усавршавао и како посао иде све се боље радило - цвјетне корпице, двосједи, тросједи, фотеље...

Раде се и комоде по нацрту. Најзахтјевнији је рад са столицима - треба штапица, штапињача, шина... Имам свој материјал", објашњава Пивашевић Срни.

Посијао је осам дулума шибе, које сваке године коси и прерађује.

"Имам тржиште - не може се нарадити. До сада имам уговорен посао за два мјесеца. Радим за једног купца 25 година и увијек имам и нове муштерије. Не могу стићи", задовољан је Петар.

Он ради и производе за робне куће и маркете - буради, пијачне корпе, тацне за хљеб...

"Све се може од шибе направити - фотеља, регал, кревет. Живим од свог рада, у просјеку буде и више 1.000 КМ мјесечно. Ако радим мало крупнију робу мало више зарадим, а са мало ситнијом - мало мање", објашњава Пивашевић.

Он напомиње да су млади слабо заинтересовани за овај занат.

"Млади нису упућени, одоше вани, неће да плету, остају необрађене плантаже, непокошене шибе. А ја дневно радим некад сат-два, некада 12 сати зависи од посла. Некада знам радити и по 14 сати дневно, зависи колико је наручено", напомиње Петар.

Да би се направила једна корпица треба пола сата, а за столицу до пет сати. Петрове корпице имају и имена - "Стоја", "Весна", "Мартиноша", "Веска", "Арома"...

Он открива да је најзахтјевнији производ столица "на љуљу", која се ради по шаблону.

"У овим мојим годинама најлакше је радити корпице за цвјећаре. Имам два сина, један је завршио факултет и ради, има породицу па некада и он ради са мном, други син такође повремено", каже Пивашевић.

Он шибу узгаја, у јесен покоси, класира, кува, на машини гули, некад кисели у води да буде лагана за мотати, а онда се та шиба може лакирати, бојити по жељи.

Петар Пивашевић, осим редовних купаца, има тржиште у Оџаку, Дервенти, Броду, Добоју и истиче да се у посљедње вријеме производи од шибе све више траже.