ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/11/2019

ЗА УПРАВЉАЊЕ ОРГАНСКИМ ЗАГАЂУЈУЋИМ МАТЕРИЈАМА 4,5 МИЛИОНА ЕВРА

 

САРАЈЕВО, 18. НОВЕМБРА /СРНА/ - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић учествовала је данас у Сарајеву на представљању петогодишњег пројекта "Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском сектору и сектору управљања отпада" у БиХ, вриједног 4,5 милиона евра.

 

Она је истакла да је циљ пројекта који финансира Шведска еколошки прихватљив начин збрињавања постојаног органски загађујућег отпада који је настао и настаје радом индустријских постројења, углавном у хемијској индустрији.

Голићева је појаснила прије презентације да се пројекат састоји од четири фазе, да је у првој фази одобрено по 300.000 долара Републици Српској и Федерацији БиХ, те да ће средства у Српској бити утрошена онако како то буде препоручивао тим холандских стручњака.

"Тим холандских стручњака који је интензивно радио на дијагностиковању тих опасно загађујућих материја, најавио је презентацију у Бањалуци о загађењу у некадашњој хемијској индустрији `Инцел`. Рећи ће нам о каквој врсти загађења је ријеч и шта то значи за живот и здравље људи", рекла је Голићева и додала да би презентација требало да буде одржана крајем новембра или почетком децембра.

Она је навела да су постојане органски загађујуће материје настале ранијим кориштењем постројења у хемијској индустрији, а сада су забрањене Стокхолском конвенцијом коју је БиХ ратификовала 2010. године и тиме се обавезала да ће их се постепено рјешавати.

"У земљама бивше Југославије не постоји постројење које може уништити постојане органски загађујуће материје. Оне се морају извозити ван БиХ, у земље гдје постоје спалионице за њих", објаснила је Голићева и додала да спалионице постоје у Италији, Француској и Њемачкој.

Према њеним ријечима, постојане органски загађујуће материје нису проблем само у једном индустријском постројењу, јер њих има и код управљања отпадом на одређеним депонијама у БиХ.

Голићева је изразила наду да ће се у неком будућем периоду идентификовати и неке друге локације са овом врстом загађења.

Министар спољне трговине и еконоских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић рекао је да је ово важан пројекат за БиХ, те да ће добијена средства омогућити збрињавање опасног отпада са двије локације у Тузли и Бањалуци.

"Сматрам да ће, уколико будемо заједно радили и доносили исправне одлуке, БиХ за извјесно вријеме имати шансу да буде земља без депонија опасног отпада, што ће утицати на здравље људи, али и чистију и безбједнију животну средину", нагласио је Шаровић.

Шеф Одјељења за сарадњу у Амбасади Шведске у БиХ Торни Свенугсон истакао је да је шведска Влада за петогодишњи пројекат смањења утицаја опасних хемикалија на здравље људи и животну средину издвојила 4,5 милиона евра који ће БиХ омогућити изградњу капацитета неопходних за управљање постојаним опасним органским загађујућум материјалима.

"Кроз те капацитете од БиХ се очекује да испуни и све своје међународне обавезе које проистичу из Стокхолмске конвенције о постојаним органским загађујућум материјалима, а то ће бити веома важно за приступање ЕУ", поручио је Свенугсон.

Резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелијана Недера каже да је ријеч о најсвеобухватнијем пројекту по вриједности и обиму активности који је реализовала ова организација у области смањења негативног утицаја хемикалија опасних по здравље и животну средину.

Петогодишњи пројекат "Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском сектору и сектору управљања отпада" реализоваће УНДП у сарадњи са ресорним министарствима на нивоу БиХ и ентитета.

Циљ пројекта, који финансира Влада Шведске, јесте смањење утицаја опасних хемикалија, органских загађујућих материја које се дуго разграђују у природи, на здравље људи и околину.

Изложеност постојаним органским загађујућим материјама може довести до озбиљних здравствених проблема, укључујући неке врсте рака, појаву порођајних дефеката, дисфункционалан имунолошки и репродуктивни систем, већу осјетљивост на болести, те оштећење централног и периферног нервног система.

Жене су посебно осјетљиве на изложеност опасним хемикалијама у неким периодима живота попут трудноће, дојења и менопаузе.

Фокус пројекта је превенција увоза, употребе и испуштања дуготрајно постојаних органских загађујућих материја путем активности које у фокусу имају одрживо управљање пестицидима, прелазак на еколошки прихватљиве технологије у индустрији пластике, рад са цариницима, санацију напуштених индустријских локација, адекватно управљање опасним отпадом и друге мјере.