ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/11/2019

УНАПРЕЂЕЊЕ ПРИВРЕДНОГ АМБИЈЕНТА ЗАЈЕДНИЧКИ ЦИЉ ВЛАДЕ И ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ

 

БАЊАЛУКА, 18. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Бањалуци да је заједнички циљ Владе и Привредне коморе Српске унапређење привредног амбијента.

 

"Због тога је Привредна комора значајан партнер Владе. Желимо да све активности Владе које се односе на повећање запослености и плата и побољшање привредног амбијента проводимо са Привредном комором", рекао је Вишковић новинарима након састанка са члановима Управног одбора Привредне коморе Републике Српске.

Он је истакао да Влада ради на креирању Програма економских реформи и буџета за 2020. годину.

"Разговарали смо о свим питањима. Договорили смо да сваки мјесец разговарамо како би заједнички изналазили рјешења. Прихватили смо и приједлог Привредне коморе да о Програму економских реформи мишљење дају и привреднци", додао је Вишковић.

Када је ријеч о креирању буџета за наредну годину, каже Вишковић, биће размотрени захтјеви који се односе на подстицај за привреднике који желе да технолошки унаприједе производњу.

"Сигурно је да ћемо овакву мјеру креирати. У наредном периоду Влада остаје отворена за сарадњу са Привредном комором, Унијом удружења послодаваца и Савезом синдиката с циљем унапређења привредног амбијента како би сви имали корист и како би људи били задржани у Српској", рекао је Вишковић.

Предсједник привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић рекао је да је на састанку било ријечи о приједлогу мјера за Програм економских реформи, наводећи да се Српска суочава са проблемом недостатка радне снаге и смањењем наруџби за извозно оријентисане фирме.

"Сагласили смо се да сваки мјесец имамо оперативне састанке у циљу рјешавања проблема, те да приједлог економских реформи буде презентован привредницима да би на коначну верзију тог документа могли изнијети своје приједлоге. Овим документом је потребно обезбиједити и средства за технолошки развој привредних субјеката", нагласио је Ђурић.

Он је изразио наду да ће Влада Републике Српске уважити захтјеве привредника.

Састанку су присуствовали министри здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, енергетике и рударства Петар Ђокић, рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, просвјете и културе Наталија Тривић, управе и локалне самоуправе Лејла Решић, те министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.