ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/11/2019

КРАЈИШНИК: НЕОПХОДНО ПОЛИТИЧКО ЈЕДИНСТВО У СРПСКОЈ

 

НОВИ САД, 18. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник изјавио је данас у Новом Саду да се по сваку цијену мора доћи до политичког помирења власти и опозиције како Српска не би постала лак плијен могим утицајима и промјени саме суштине њеног постојања.

 

Крајишник је Срни, пред почетак данашње Девете конфренције српских националних организација из земаља региона која је одржана у Матици српској, рекао да одговорност за то лежи посебно на лидерима СНСД-а Милораду Додику и СДС-а Мирку Шаровићу.

Он сматра да је у овом тренутку подјела власти секундарна у односу на одговорност за судбину Републике Српске, те упозорава да садашања политичка ситуација може имати далекосежне посљедице по Српску и њене грађане.

"Зато се политичко помирење, односно политичко јединство мора остварити по сваку цијену и у кратком периоду", нагласио је Крајишник, који је био први предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Крајишник је истакао велики значај данашње конференције у Новом Саду, која је окупила представнике српских организација из земаља региона.

"Конференција је изузетна прилика да се ближе упознамо о положају Срба у земљама региона, како они тамо живе, да размијенимо корисна искуства и видимо шта нам је чинити убудуће", додао је Крајишник.

Према његовим ријечима, Конференција је и мјесто размјене мишљења, како матица Србија може помоћи Србима у региону.

"Разговарамо о томе гдје Србија може пружити већу, а гдје мању. Рецимо, положај Срба у Мађарској и Румунији је доста добар, али у Црној Гори није ни близу томе. Ништа бољи није ни положај Срба у Сјеверној Македонији. Стога ћемо иницирати да Србија пружи већу помоћ и подршку Србима у оним земљама у региону гдје је, заиста, неопходна", каже Крајишник.

Крајишник је навео да је занимљиво да је код Срба у Албанији све израженије буђење националне свијести упркос њиховом забрињавајућем положају.

"Приликом овакве конференције одржане у Албанији предложили смо да се види могућност изградње једног културног центра у Скадру, гдје би се Срби окупљали. Упркос нимало повољном положају, Срби у Албанији се национално буде, хоће да науче српски језик, ћирилицу, упознају своју историју, као и да се њихова дјеца школују у Србији", рекао је Крајишник.

На Конференцији у Новом Саду закључено је да се мора реализовати Декларација о јединственом српском културном простору у региону, као и пројекту "Јединственог српског буквара".

Осим представника Асоцијације, Конференција је окупила делегације Савеза Срба из Румуније, Удружења Срба из Хрватске, Националног савјета Срба у Сјевреној Македонији, Удружења српског народа "Морача-Розафа" из Албаније, Заједничког вијећа општина из Вуковара, Националног савјета Срба из Словеније, Самоуправе Срба у Мађарској, Српског народног вијећа из Хрватске и Српског националног савјета Црне Горе, Српског народног покрета "Избор је наш", као и Друштва српских домаћина.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: