ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/11/2019

ЧУБРИЛОВИЋ: ПОМОЋИ МЕДИЦИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ ДА НАСТАВИ РАЗВОЈ

 

ФОЧА, 18. НОВЕМБРА /СРНА/ - Медицински факултет у Фочи је снага и покретач прогресивних наставних процеса на Универзитету у Источном Сарајеву и због тога је потребно подржати најављене пројекте и омогућити даљи развој овог факултета, истакао је данас предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

 

Чубриловић је, након састанка са деканом Медицинског факултета у Фочи Дејаном Бокоњићем, посебно похвалио успјешан рад Центра за биомедицинска истраживања тог факултета, као и чињеницу да ће од наредне школске године бити отворен нови одсјек медицине на енглеском језику.

Он је навео да овај факултет има значајну позицију у образовном систему Српске због географског положаја, као и због тога што школује кадар из Србије, Црне Горе, Српске и Федерације.

"Овдје је запослено више од 300 људи, за кратко вријеме је око 1.300 љекара овдје стекло диплому, а око 70 докторирало. Све су то чињенице које говоре зашто овдје треба улагати и зато институције Републике Српске имају разумијевање за пројекте које декан најављује и сигурно ће стати иза тога", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да покретањем одсјека медицине на енглеском језику систем образовања у Српској добија нову димензију, те да ће долазак страних студената бити од великог значаја не само за овај факултет и Фочу, већ и за Републику Српску.

"Ти људи ће сутра, када проведу овдје пет-шест година, бити својеврсни амбасадори и овог простора и овог факултета и овог система образовања и зато треба да се сви упрегнемо и ове идеје помогнемо", навео је Чубриловић.

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић рекао је да ће за наставак модернизације наставно-научних програма бити потребно реализовати одређене инфраструктурне захвате на згради факултета.

"Број студената нам се из године у годину повећава, од наредне крећемо и са наставом на енглеском језику, очекујемо одређени број страних студената и требаће нам додатни капацитети за одвијање наставе. У пројекту смо енергетске ефикасности и гледаћемо да надоградимо још један спрат и обезбиједимо нових 1.100 метара квадратних", навео је Бокоњић.

Он је напоменуо да постојећи капацитети за смјештај студената неће бити довољни и да је потребно размишљати о пројектима изградње нових домских капацитета.

Бокоњић је изразио задовољство због Нацрта новог закона о високом образовању, за који очекује да ће бити усвојен у што скорије вријеме.