ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти20/11/2019

САЧУВАТИ СПОРАЗУМ КАО ОКВИР ЗА ПОСТОЈАЊЕ СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 20. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је данас да Република Српска треба све да учини како би био сачуван Дејтонски мировни споразум као најважнији оквир за њено постојање.

 

"Иза нас су 24 тешке и комплексне године, а Дејтонски мировни споразум је дао широк оквир у којем Република Српска има јасно мјесто и надлежности", рекао је Бореновић Срни поводом 24 године од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Он је подсјетио да је Република Српска прије 24 године Дејтонским мировним споразумом добила међународну верификацију и позицију као један од два равноправна ентитета у БиХ.

"Желио бих да наредне године буду стабилне са што мање тензија и да квалитетно буду рјешавани проблеми са којима се грађани суочавају. Морају бити обезбијеђени услови за останак нашег народа на овим просторима", сматра Бореновић.

Он је нагласио да уставна позиција Републике Српске мора бити сачувана и у институцијама БиХ.

"То је наша обавеза и против сам било каквог распакивања Дејтонског спразума. То би било на штету Републике Српске и све треба урадити како би била сачувана наша позиција", истакао је Бореновић.

Сутра се навршавају се 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Дејтонски мировни споразум, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Дејтонским споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ.