ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/11/2019

ПРЕСТИЖНИ ХОР СА ТРАДИЦИЈОМ ОД 120 ГОДИНА

 

БИЈЕЉИНА, 19. НОВЕМБРА /СРНА/ - Српско црквено пјевачко друштво "Србадија" из Бијељине обиљежило је вечерас 120 година од оснивања и врхунског доприноса културном животу града, Републике Српске и српског народа.

 

Поводом тога у Галерији је постављена изложба "Духовна ризница" на којој су приказане фотографије, награде и новински чланци о раду "Србадије" и одржан концерт у Центру за културу "Семберија".

Диригент Десанка Тракиловић, која је на челу "Србадије" скоро три деценије, рекла је новинарима да радом овог хора може да се поноси Бијељина, Република Српска и регион и да је према свјетској ранг-листи један од најозбиљнијих хорова данас.

"Хору и нашој средини остаје брига и обавеза да се одржи тај завидан ниво који смо остварили у свијету, али и свакодневним пјевањем у цркви којим испуњавамо душе вјерујућих", поручила је Тракиловићева и додала да је лично дириговала на више од 20.000 литургија.

Она је као квалитет друштва "Србадија" навела да у њему пјевају аматери који временом постају професионалци.

"Подржани смо од свих, награђивани смо од свих", истакла је Тракиловићева и из свих свјетских награда издвојила да је од ријетких добитника жена диригената која је добила Орден Светог Саве.

У име Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија јубилеј је "Србадији" честитао старјешина Саборног храма у Бијељини протојереј ставрофор Драган Пејчић који је на отварању изложбе фотографија и признања рекао да овај престижни хор својим дјеловањем служи на понос Српске православне цркве.

Диригент "Србадије" Јелена Тракиловић рекла је новинарима да је члан овог хора од 1992. године и да је уз мајку диригента одрасла уз овај хор који данас и води.

Према њеним ријечима, велики мјешовити хор "Србадија" има 80 чланова, као и подмладак за који Тракиловићева каже да је веома значајан за његовање и културу дјечијег гласа и хорско пјевање уопште.