ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика19/11/2019

ПРОГРАМ РЕФОРМИ НЕ ЗНАЧИ ЧЛАНСТВО У НАТО

 

БАЊАЛУКА, 19. НОВЕМБРА /СРНА/ - Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић рекао је да је данашње именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара компромис политичких фактора БиХ у интересу свих народа, наводећи да усвојени документ Програм реформи БиХ, који ће бити послат у Брисел, не значи чланство у НАТО савезу.

 

"То значи наставак сарадње и тај документ није у колизији са Резолуцијом Народне скупштине Српске о војној неутралности. Приоритет у том документу спољне политике БиХ није чланство у НАТО, већ сарадња посредством спровођења реформи што је неопходно јер БиХ стоји у мјесту. То никако не прејудицира чланство у НАТО. Хоћемо сарадњу и реформе, али чланство у НАТО нећемо", нагласио је Шпирић.

Он је за РТРС истакао да је овај компромис био потребан свима у БиХ, те би у најскорије вријеме требало очекивати потврду Тегелтије и његовог кабинета у Парламентарној скупштини БиХ, чиме ће бити испоштована већинска бирачка воља грађана из Српске.

Шпирић је рекао и да је данашњим именовањем Тегелтије поражена "надничарска" политика опозиције из Српске, СДС-а и ПДП-а, која је подривала Републику, њене институције и, зарад опстанка на власти, кренула у измјене Пословника Представничког дома парламента БиХ, а што би значило појефтињење гласа Српске у заједничким институцијама.

Он је оцијенио да је то била губитничка политика која више није кредибилна за домаће и међународне факторе.

Шпирић је истакао да је на овом компромису у БиХ, у оквиру којег је дошло до Програма реформи, дуго радио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

"Тај документ се заправо односи на реформу Оружаних снага БиХ, безбједносног сектора, на економске реформе... Он није услов, нити значи активирање МАП-а, као ни чланство у НАТО", нагласио је Шпирић.

Он је поновио да сарадња са НАТО никад није била спорна за СНСД, те да су реформе у БиХ неопходне у смислу рјешавања проблема тероризма, мигрантске кризе и стварања повољног безбједносног амбијента за све.

"Ми смо за то да се чита садржај документа, а не тумачи. Документ се зове Програм реформи и то је оно на чему је СНСД инсистирао", рекао је Шпирић.

Он је потврдио Додикову изјаву да би евентуална одлука о чланству у НАТО морала бити донесена изнова у Предсједништву и у институцијама власти БиХ.

"Али, то је доношење политичке одлуке ако је буде и када је буде... Зато говорим да ово није програм за чланство у НАТО, чак ни НАТО то не тражи. На чланство су представници опозиције у Српској пристали још у Стратегији спољне политике БиХ која је усвојена док је српски члан Предсједништва БиХ био ПДП-ов Младен Иванић. Тиме је трасиран пут за НАТО", рекао је Шпирић.

Он поручује да се треба посветити реформама од интереса за све.

"Речено је и да Програм реформи неће отићи дипломатском поштом у Брисел док не буду изабрани Тегелтија и његов кабинет. Постоје парламентарне процедуре и мислим да је све то могуће завршити до краја децембра", рекао је Шпирић.

Он је изразио наду да ће након завршетка именовања Тегелтије и конституисања институција на нивоу БиХ бити створени услови за ратификацију разних међународних споразума финансијског карактера с циљем развоја ентитета.

Шпирић је рекао да је Тегелтија искусан човјек који има јаку политичку подршку.

"Мислим да ће колеге из Федерације имати разумијевања да раде на заједничком интересу, а да оно о чему се споримо остане по страни. Жеља је да буде направљен подношљив економски статус у оба ентитета и да људи не напуштају БиХ, већ да остају овдје. То су велики изазови", рекао је Шпирић и додао да је позитивно што је постигнути компромис подржао предсједник Србије Александар Вучић.