ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости20/11/2019

ЉУДСКА БУКА ОМЕТА ВЕЛИКИ БРОЈ ЖИВОТИЊСКИХ ВРСТА

 

БЕЛФАСТ, 20. НОВЕМБРА /СРНА/ - Људска бука озбиљно погађа многе животињске врсте и отежава им живот, показује научно истраживање.

 

Бука је постала велики свјетски загађивач и омета многе врсте водоземаца, зглавкара, птица, риба, сисара, мекушаца и гмизаваца, наводе научници са Краљевског универзитета у Белфасту.

У раду објављеном у часопису "Ројал сосајетис бајолоџи летерс" /Royal Society's Biology Letters/ истакнуто је да људска бука преовладава - од превозних средстава и индустрије у густо насељеним урбаним подручјима, преко авиона који прелијећу.

Ту су и пропелери бродова за које се вјерује да ометају ултразвучну комуникацију китова и да могу играти улогу у њиховом масовном насукању, јер дезоријентисане животиње губе осјећај смјера.

Анализом низа ранијих појединачних студија, научници су дошли до закључка да бука утиче на већину врста - распон погођених животињских врста обухвата све: од малених инсеката до великих морских сисара попут китова.

У студији је наведено да реакција животињског свијета на буку човјечанства није једнозначна.

Људска бука омета ултразвучне системе детекције које користе шишмиши у потрази за инсектима, што им отежава лов, али истовремено, помаже ловини.

Загађење људском буком и реакција животињског свијета морају се посматрати у контексту екосистема, сматрају научници.