ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти21/11/2019

ЦВИЈАНОВИЋЕВА И ЧУБРИЛОВИЋ ОДАЈУ ПОШТУ ЖРТВАМА "ВЕЛЕИЗДАЈНИЧКОГ ПРОЦЕСА"

 

БАЊАЛУКА, 21. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић положиће данас у Бањалуци вијенце на споменику жртвама "Велеиздајничког процеса", поводом обиљежавања Дана ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату.

 

Цвијановићева и Чубриловић ће вијенце на споменик положити у 10.00 часова на гробљу "Свети Пантелија".

Српска војска је за 45 дана под борбом прешла 500 километара и 1. новембра 1918. године ослободила Београд. У току новембра српска војска ослободила је и највећи дио територије БиХ, а 21. новембра - на Аранђеловдан ушла је у Бањалуку.

Бањалучки "Велеиздајнички процес" аустроугарске власти водиле су од новембра 1915. године до априла 1916. године против 156 Срба који су били интелектуална елита тог времена.

Од укупно 17 "велеиздајничких процеса" који су вођени у БиХ, ово је био највећи и узбуркао је европску јавност, а посебно је познат по опсежној акцији борбе за помиловање 16 родољуба осуђених на смртну казну. Шпански краљ Алфонсо Тринаести ангажовао се за вријеме Првог свјетског рата за помиловање српских родољуба који су били осуђени на смрт.