ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти21/11/2019

РАДОЈИЧИЋ: УТВРЂЕНА ЛОКАЦИЈА ЗА СПОМЕНИК ПОСВЕЋЕН ОСЛОБОЂЕЊУ 1918.

 

БАЊАЛУКА, 21. НОВЕМБРА /СРНА/ - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да је утврђена локација у централном дијелу града гдје би требало да буде подигнут споменик посвећен уједињењу, присаједињењу и ослобођењу 1918. године.

 

"Измјеном Статута града Бањалука први пут 21. новембар обиљежавамо као празник нашег града. То је дан када је 1918. године српска војска ушла у Бањалуку и ослободила је након вијекова стране окупације", рекао је Радојичић новинарима након што је положио вијенац код споменика жртвама "Велеиздајничког процеса" поводом обиљежавања Дана ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године Небојша Куштриновић истакао је да је поносан на славне претке који су ослободили Бањалуку.

"Након 450 година ропства наши преци 1918. године донијели су нам слободу. Зато не смију бити заборављени, а наша дужност је и да им подигнемо споменик", рекао је Куштриновић.

Вијенце код споменика жртвама "Велеиздајничког процеса" положили су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, делегација Владе Српске, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић и представници Удружења потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године.

Српска војска је за 45 дана у борби прешла 500 километара и 1. новембра 1918. године ослободила Београд. У новембру српска војска ослободила је и највећи дио територије БиХ, а 21. новембра - на Аранђеловдан ушла је у Бањалуку.

Бањалучки "Велеиздајнички процес" аустроугарске власти водиле су од новембра 1915. године до априла 1916. године против 156 Срба који су били интелектуална елита тог времена.

Од укупно 17 "велеиздајничких процеса" који су вођени у БиХ, ово је био највећи и узбуркао је европску јавност, а посебно је познат по опсежној акцији борбе за помиловање 16 родољуба осуђених на смртну казну. Шпански краљ Алфонсо Тринаести ангажовао се за вријеме Првог свјетског рата за помиловање српских родољуба који су били осуђени на смрт.