ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости25/11/2019

РЕМОНТОВАНО КРАЉЕВО ЗВОНО

 

СРЕБРЕНИЦА, 25. НОВЕМБРА /СРНА/ - Звоно које је за Цркву Покрова Пресвете Богородице у Сребреници далеке 1925. године даровао Главни одбор Друштва "Књагиње Зорке" на челу са, како на њему пише, краљем Срба, Хрвата и Словенаца, Александром Првим Карађорђевићем, недавно је ремонтовано и довезено у црквену порту.

 

Старјешина овог храма протојереј Александар Млађеновић рекао је Срни да је звоно, које је у посљедњем рату било оштећено, ремонтовао мајстор Радан Лазић из Бијељине.

"Одлучили смо да извјесно вријеме буде изложено као музејски експонат у порти, а затим ће поново бити подигнуто на црквену куполу, што изискује посебну припрему, односно ангажовање стручних људи и одговарајуће механизације јер се ради о великој тежини коју треба подићи", истакао је Млађеновић.

Према његовим ријечима, на радост вјерника старо црквено звоно, које ће за шест година навршити вијек постојања, биће враћено на своје мјесто.

Он је рекао да ће се поново оглашавати и позивати вјернике на свете литургије и најављивати православне празнике и одређене вјерске обреде и славља.

Звоно је изливено у Техничком заводу у Крагујевцу за вријеме владавине краља Александра, краљице Марије, престолонасљедника Петра и Љегове светости патријарха српског Димитрија.

На звону је наведено да је изливено у вријеме предсједника Владе Николе Пашића, министра вера Мише Трифуновића и министра војске и морнарице Душана Трифуновића који су, такође, били чланови Главног одбора Друштва "Књагиње Зорке".