ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 25/11/2019

ЗАВНОБиХ КАО ШЕХИДСКИ УРАНАК

 

Нису се Срби одрекли ЗАВНОБиХ-а /од историјских факата се нико не може оградити/, а и како би кад су га они, углавном, и створили, већ су га уништили они који су расписали референдум о одвајању од Југославије, због које је ЗАВНОБиХ и сазиван

 

Пише: Ненад ТАДИЋ

БИЈЕЉИНА, 25. НОВЕМБРА /СРНА/ - Полагање вијенаца на гробове шехида /мученика за вјеру/ и на гроб/мезар писца "Исламске декларације" Алије Изетбеговића, поводом ЗАВНОБиХ-а, непорециви је доказ мимикрије и тоталног фалсификовања историје у свим дијеловима политичког Сарајева и међу бошњачком политичком елитом.

Какве везе има ЗАВНОБиХ од 25. новембра 1943. године са БиХ коју су заговарали и стварали Алија Изебеговић и национално-вјерски покрет СДА?

Ратна политика муслиманског руководства била је против Југославије, против било којег облика њеног постојања, а ЗАВНОБиХ је чедо југословенског покрета.

Изетбеговић је чак одбио Београдски споразум, којим би Југославија преживјела као заједница четири републике, а који је предвиђао БиХ без унутрашњих граница.

Какве везе имају партизани и шехиди? Партизани су се борили против окупатора /неки од њих и за идеолошку матрицу атеизма и пролетерске револуције/, а шехиди за ислам.

Својатање ЗАВНОБиХ-а као доказа историјског континуитета БиХ на матрици данашње бошњачке политичке утопије дјелује комично, као неки надреални скеч из чувеног "Монтија Пајтона" или домаће верзије "Надреалиста".

Довољно је погледати националне саставе делегата на засједањима ЗАВНОБиХ-а или АВНОЈ-а, које су највећим дијелом чинили Срби, па упоредити те факте са данашњим прозивањем Срба као "агресора" и "фашиста" у бошњачким политичком, медијском и образовном систему.

Партизански потпуковник Хамдија Омановић изјавио је на Tрећем засједању ЗАВНОБиХ-а у априлу 1945. године: "Неки људи говоре да муслимани нису пошли за усташким покретом, да се нису нашли у редовима усташа и окупатора, али, другови и другарице, ми, муслимани, морамо признати да се огромна већина муслимана нашла на страни окупатора".

Такође, на Другом засједању АВНОЈ-а, за који је ЗАВНОБиХ био само припрема, хрватски комуниста и представник Народноослободилачког покрета /НОП/ Хрватске Владимир Бакарић јавно је рекао: "На Првом засједању ми смо били више представници српског отпора у Хрватској него представници НОП-а Хрватске".

Наравно, међу партизанима и учесницима ЗАВНОБиХ-а било је несрба, али без Срба не би били могући ни ЗАВНОБиХ, ни АВНОЈ, ни прошла, ни данашња БиХ, свакако не у облицима које познајемо.

Отуда су отужне и трагикомичне пароле које се сваке године лансирају из Сарајева о, са једне стране, "слављеницима", који су "борци против фашизма", односно шехиди и сљедбеници независне БиХ по матрици СДА и, са друге стране, оним који кваре "државну идилу" - прије свега, Републици Српској.

Нису се Срби одрекли ЗАВНОБиХ-а /од историјских факата се нико не може оградити/, а и како би кад су га они, углавном, и створили, већ су га уништили они који су расписали референдум о одвајању од Југославије, због које је ЗАВНОБиХ и сазиван.

А, сада у Сарајеву славе празник који су сами обесмислили и ставили у историјску архиву.

Као кривце за одрицање од ЗАВНОБиХ-а /и АВНОЈ-а/ у политичком Сарајеву оптужују потомке оних чији су крвави труд просули зарад прављења грађанско-вјерске утопије, на којој су инсистирали /вербално/ Алија Изетбеговић и СДА.

Док су Срби током Другог свјетског рата гинули и хапшени у усташкој Независној Држави Хрватској /у чијем је саставу била и данашња БиХ/, велики број тадашњих младих муслимана био је у "Ханџар дивизији", основаној у фебруару 1943. године и која је, у тренутку оснивања, бројала 21.064 војника.

О томе је говорио потпуковник Хамдија Омановић када је упозорио на оне који нису хтјели ЗАВНОБиХ, а данас их њихови идеолошки насљедници славе као "антифашисте" и "борце за БиХ". Алијину или Омановићеву БиХ?

Коју БиХ - ону коју су Срби, највећим дијелом, имали у виду стварајући ЗАВНОБиХ или ову којој Бакир Изетбеговић полаже вијенце?

Зато је 25. новембар не "дан државности" утопијске БиХ, већ дан историје /онако како се заиста и догодила/ из којег би бошњачка политика требало да извуче поуке за било какву будућност земље у коју се заклиње.

За почетак да се отворено каже ко су били фашисти, а ко је антифашиста и "слуга окупатора". Или, једноставније: ко је стварао ЗАВНОБиХ, а ко је ишао на Стаљинград?