ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости27/11/2019

"ПЕЈСМЕЈКЕР ЗА МОЗАК" РЕГУЛИШЕ ПОТРЕБУ ЗА ДРОГОМ

 

ЊУЈОРК, 27. НОВЕМБРА /СРНА/ - Амерички хирурзи уграђују имплантате у мозак дугогодишњих зависника од наркотика, који би требало да смање њихову потребу за дрогом.

 

Жерому Бакхалтеру /33/, који се више од десет година бори са зависношћу од наркотика, већ је уграђен "пејсмејкер за мозак".

Доктор Али Резаи, који је уз помоћ колега обавио операцију, упозорава да се, иако многи вјерују да је ријеч о технологији која би могла да промијени много тога у психи људи, овакве ствари не смију користити за "побољшање људске расе".

Процес уграђивања имплантата почиње низом скенирања мозга, након чега се обавља оперативни захват током кога хирурзи пацијенту направе малу рупу у глави.

Кроз њу се у тачно одређени дио мозга уводи електрода од једног милиметра чији је задатак да регулише импулсе зависности и појача самоконтролу међу пацијентима.

Електрода има батерију која се уграђује испод кључне кости, а мождану активност потом прати низ стручњака за зависност, психолози и физијатри.

Ријеч је о дубокој стимулацији мозга, коју је Америчка агенција за храну и лијекове одобрила за лијечење Паркинсонове болести, епилепсије и опсесивно-компулзивног поремећаја.

Имплантате у мозгу, за разне намјене, данас има око 180.000 људи у свијету, наводи Би-Би-Си.

Неки стручњаци указују на етичке проблеме када је ријеч о "спајању људи и технологије".

Потребно је више научних сазнања о људском мозгу, па љекари траже да се, у складу са строгим прописима, одлучује ко може добити имплантат.

Не ради се овдје о нечему једноставном као што је стављање тетоваже - оперативни захват на мозгу носи ризике који нису занемарљиви.

Овакав захват намијењен је само онима са хроничном зависношћу код којих нема никаквих назнака опоравка, напомињу љекари.