ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура30/11/2019

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "ЗМИЈАЊСКИ ВЕЗ-СВЈЕТСКО НЕМАТЕРИЈАЛНО НАСЉЕЂЕ"

 

ТЕСЛИЋ, 30. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Теслићу је отворена изложба "Змијањски вез-свјетско нематеријално насљеђе" аутора Данијеле Ђукановић, те одржана радионица змијањског веза.

 

Ђукановићева, која је музејски савјетник етнолог, одржала је стручно предавање о теми "Методологија уписа нематријалног културног насљеђа на листу нематријалног културног насљеђа Републике Српске и могућностима номинације уписаног елемента на Унескову листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства".

Приликом отварања изложбе публици су се синоћ обратили помоћник министра за правне послове у Министарству трговине и туризма Далибор Панић, директор Културног центра Теслић Жељка Драганић Вуковић и извршни директор Здравственог туристичког центра "Бања Врућица" Горан Божић.

Радионице Змијањског веза реализовала је сарадник Музеја Републике Српске Свјетлана Марковић, а учесници су се упознали са техникама и мотивима у изради веза, симболиком мотива и примјеном традицоналног културног насљеђа у савременом контексту, саопштено је из Музеја Српске.

Изложбу у хотелу "Кардијал" су организовали Културни центар Теслић и Здравствени турустички центар "Бања Врућица", у сарадњи са Музејом Републике Српске.