ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 02/12/2019

ДЕЈАН ШУКУРМА: КО ХОЋЕ ДА РАДИ И ОВДЈЕ МОЖЕ ПРИСТОЈНО ДА ЖИВИ

 

Дејан Шукурима се веома активно посветио и шишању оваца, а по комаду "уређивање" је коштало пет КМ. "За један дан имао сам рекорд - 85 ошишаних оваца, односно читаво стадо. Заболе руке, али иде то када човјек хоће да ради", наводи он.

 

Приредио: Ненад СИМИЋ

ДЕРВЕНТА, 2. ДЕЦЕМБРА /СРНА/- Двадесетшестогодишњи Дејан Шукурма из Дервенте не размишља о напуштању Републике Српске, јер има посао са којим је задовољан, а у слободно вријеме бави се кинологијом, али и сточарством.

"Имам добру плату у фирми гдје радим, за наше услове и више него добру. У сезони се заради још више. Треба само запети и радити, а онда се све може. Не пијем, не пушим, немам чак времена ни за кафић", објашњава Дејан за Срну

Он не жели критикује своју генерацију, али сматра да треба добро размислити шта човјек жели у животу.

"Није рјешење да сањамо само о одласку, потребно је да мало више размишљамо шта можемо овдје радити, на који начин се можемо удружити и опстати", сматра Дејан Шукурма, који је по основном занимању техничар електротехнике.

До сада је имао акваријумске рибице, зечеве, а највише се посветио узгоју паса, по чему је и највише познат Дервенћанима и многим другима.

"До сада је више од 200 штенади завршило у Шведској, Израелу, Аустрији, Норвешкој, Данској, Италији, Њемачкој, Словенији, Србији и овдје код нас. Средњоазијског овчара азијата углавном купују странци, а сибирске хаскије наши људи", прича Шукурма.

Са псима је учествовао на разним оцјењивачким изложбама у БиХ, а имао је националног шампиона изложбе. За неке веће изложбе у иностранству није имао услова.

Купио је осам оваца и десет коза, а имао је срећу да пронађе људе који су му имање недалеко од Дервенте дали на чување и коришћење без накнаде.

"Добио сам двије куће на чување, уз које има и земље, а ту су штале гдје могу да држим животиње. Млијеко од коза продајем и имам купце, један дио јарића продајем.

Има потребе за млијеком више него што је тренутна производања. Од три домаће козе по 1,5 литара млијека добијем, а цијена је три КМ. У време лактације очекујем и више млијека", наводи Шукурма.

Веома активно се посветио и шишању оваца, а по комаду "уређивање" је коштало пет КМ.

"За један дан имао сам рекорд - 85 ошишаних оваца, односно читаво стадо. Заболе руке, али иде то када човјек хоће да ради. Идем од куће до куће", прича Дејан.

Већ 11 година бави се и фоклором, члан је пјевачке групе и шеф оркестра у Српском културном умјетничком друштву /СКУД/ "Дервента".

Са фоклорном секцијом одлазио је на бројне турнеје и имао низ наступа.

Овај вриједни младић каже да спава само неколико сати и да жели да живи од свога рада на селу.