ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија02/12/2019

ПОЧЕЛА АНКЕТА "ГОДИШЊЕ ИСТРАЖИВАЊЕ ФАРМИ 2019"

 

САРАЈЕВО, 2. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Агенција за статистику БиХ у сарадњи са ентитетским заводима за статистику спроводи анкету "Годишње истраживање фарми 2019" у области пољопривреде, на узорку креираном из пописа становништва у БиХ из 2013. године.

 

Анкетирање, које ће трајати двије седмице, односно до 15. децембра, биће рађено на репрезентативном узорку од 10.564 случајно одабраних породичних пољопривредних газдинстава, саопштено је из Агенције за статистику БиХ.

У саопштењу је наведено да ће истовремено бити анкетирано и 1.515 правних лица и предузетника методом достављања упитника путем поште, док ће у Брчко дистрикту бити анкетирано 397 породичних газдинстава и 95 правних лица и предузетника.

"Основни циљ ове анкете је прикупљање података о пољопривредној производњи на пољопривредним породичним и газдинствима правних лица /пољопривредних предузећа, предузетника, задруга/ о пољопривредним производима и њиховој употреби", истакли су из Агенције.

Анкетари ће прикупљати податке о површинама и оствареној производњи ратарских култура, поврћа, воћа и грожђа, плановима сјетве за наредну годину, бројном стању стоке и сточне производње, клању стоке на газдинству, производњи и употреби млијека, потрошњи, билансу властитих пољопривредних производа, радној снази, вриједности и површинама купљеног и закупљеног пољопривредног земљишта и међуфазној потрошњи.

Значај ове анкете је у томе што ће допринијети унапређењу квалитета и тачности података из статистике пољопривреде у односу на досадашња истраживања која су била заснована на процјенама на нивоу општина.

"Будући да се `Годишње истраживање фарми 2019` реализује у складу са ЕУ регулативама, методолошким упутствима, препорукама и објашњењима Евростата, подаци из пољопривреде биће међународно упоредиви, а допринијеће и квалитету података који се користе за економске статистике у пољопривреди при изради биланса и учешћа пољопривреде у укупном бруто домаћем производу БиХ", појаснили су из Агенције.

Статистичке институције, због значаја ове анкете, моле носиоце породичних пољопривредних газдинстава, одговорне особе у правним лицима и предузетнике за активну сарадњу.

Из Агенције гарантују да ће, у складу са законима о статистици и заштити личних података, одговори на постављена питања бити строго повјерљиви и да ће испитаници остати потпуно анонимни, те да ће прикупљени подаци бити кориштени искључиво у статистичке сврхе.

У анкети учествује 100 анкетара и контролора, од којих седам у Брчко дистрикту, акредитованих од стране Агенције за статистику БиХ, Републичког завода за статистику Републике Српске и Федералног завода за статистику.

Резултати анкете биће објављени у другој половини наредне године, заједно са прошлогодишњим резултатима, ради поређења добијених података.