ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 02/12/2019

ШЕРАНИЋ: УНАПРЕЂИВАТИ ПОЛОЖАЈ ЛИЦА СА ИНВАЛИДИTЕTОМ

 

Још није достигнут ниво да на 16 запослених буде запослено једно лице са инвалидитетом, потребна је евиденција ових лица, питање персоналне асистенције треба ријешити системски, те активизмом се изборити против предрасуда. Ипак, евидентно је да се подигла свијест друштва о овим проблемима, истичу из надлежних удружења

 

Приредила: Ана БЕНЦУН

БАЊАЛУКА, 2. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Положај лица са инвалидитетом унапријеђен је у протеклом периоду, али има још много простора да се ради на подизању свијести друштва о правима ових лица, рекао је Срни министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Шеранић је истакао да се тај циљ може постићи искључиво сарадњом свих релевантних институција са представницима удружења и савеза лица са инвалидитетом.

"Веома сам задовољан активностима које смо урадили у овој години, али увијек постоји простор за унапређење одређених рјешења када је ријеч о овој области. На томе треба радити мултидисциплинарно", рекао је Шеранић поводом 3. децембра - Међународног дана лица са инвалидитетом.

Он је напоменуо да је из тог разлога Влада Републике Српске формирала и интерресорно тијело које чине представници ресорних министарстава, те организација и удружења лица са инвалидитетом.

"То је мјесто за разговор о тренутним проблемима, те одређеним стратешким правцима, а на основу тих извјештаја Влада ће креирати активности у вези са овим питањем", рекао је Шеранић.

Члан Удружења жена са инвалидитетом Душица Липовац рекла је Срни да особе са инвалидитетом имају велике потенцијале, те их је потребно што више укључити у друштвени живот и смањити стигму како би ова лица дала допринос и као радници, умјетници, родитељи.

"И даље постоји проблем недовољног броја запослених лица са инвалидитетом. Законом је прописано да на сваких 16 запослених у институцијама треба да буде запослено и једно лице са инвалидитетом, али ми још нисмо достигли тај ниво", рекла је она.

Липовчева је изразила задовољство што је посљедњих година дошло до побољшања када је ријеч о укључивању ових лица у све сфере друштвеног живота, па чак и у политички живот.

"Политика представља област у којој лица са инвалидитетом треба да заузму значајно мјесто, те да буду ближе онима који доносе одлуке. Својим животним искуством можемо знатно допринијети да се донесу значајна системска рјешења", рекла је Липовчева.

Према њеним ријечима, један од начина да се лицима са инвалидитетом омогући самосталан живот јесте да имају персоналну асистенцију, а то је потребно ријешити системски.

Она сматра да је потребно охрабрити лица са инвалидитетом да сруше баријере у својим главама, те да изађу из кућа и боре се против предрасуда које им друштво намеће.

"Својим радом, активизмом и резултатом успјела сам да се изборим са предрасудама које сам често осјетила и на својој кожи, али нисам дозволила да ме то заустави. Јер, и међу нама има добрих глумаца, адвоката, писаца, само нам треба омогућити простор да то и покажемо", рекла је Липовчева.

Она је напоменула да је, осим архитектонских баријера, лицима са инвалидитетом потребно омогућити и приступ комуникацијама и информацијама, нарочито лицима са оштећењем слуха и вида.

Предсједник Савез слијепих Републике Српске Бранко Сузић рекао је Срни да се чине мали, али значајни помаци у подизању нивоа права лица са инвалидитетом, али и да је потребно сачинити евиденцију ових лица како би се донијела рјешења која имају ефекта.

"Дефиницију инвалидности треба конкретније одредити, те на бази евиденције обезбиједити сигурна системска права у смислу социјалних давања и подршке републичких институција, те да се давања издвајају само за оне којима су неопходна, а да се радно способним лицима омогући да се образују и запосле", сматра Сузић.

Он је изразио задовољство јер је евидентно да се подигла свијест друштва о овим проблемима, те да дугогодишњи захтјеви лица са инвалидитетом проналазе своје мјесто и у законодавству.

Генерална скупштина УН је у октобру 1992. године усвојила резолуцију којом се 3. децембар проглашава Међународним даном лица са инвалидитетом.

Основни циљ обиљежавања Међународног дана лица са инвалидитетом је побољшање квалитета живота ових особа подстицањем међусобне сарадње и стварањем партнерства међу удружењима особа са инвалидитетом, те на тај начин ублажавање посљедица социјалне искључености.