ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 03/12/2019

ТЕШКА ИСTОРИЈА ЛИВАЊСКИХ СРБА

 

Страдавали су Срби - на Огњену Марију 1941. године у једном дану их је страдало више од 1.600. Страшно је јер су убијени на најсвирепији начин, тако што су их комшије живе бацале у јаме ливањског краја, подсјећа парох Предраг Црепуља.

 

Приредила: Јелена ДЕШИЋ

ЛИВНО, 3. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Ливно је мјесто у којем су се рађали знаменити Срби, али и мјесто српског страдања.

Ту постоји старо православно гробље, којем није посвећено довољно пажње.

"Боље очувани надгробни споменици датирају од 1700. године. Tу се налазе гробови свештеника које ословљавају са `старац`", објашњава парох ливањски Предраг Црепуља и наводи да се ту налази петнаестак гробова старих свештеника.

Он истиче да је Српска православна црква од давнина постојала на подручју Ливна. Храм Успења Пресвете Богородице датира из 1856. године.

"У Ливну није остало много Срба. Они су у прошлим временима много страдали, протјеривани и расељивани. Данас ту живи мање од 200 српских душа, углавном старијих људи. У ливањској општини живи 10 српских малишана и три младе породице", каже парох ливањски.

Црепуља напомиње за Срну да је од давнина тешко бити Србин у Ливну.

"Страдавали су Срби - на Огњену Марију 1941. године у једном дану их је страдало више од 1.600. Страшно је јер су убијени на најсвирепији начин, тако што су их комшије живе бацале у јаме ливањског краја", подсјећа парох Црепуља.

Он наводи да Срби данас у Ливну страхују када иду у цркву да се моле Богу или када шетају својим сокаком, јер су у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату преживјели муке и страдања.

Парох Црепуља подсјећа колико је било знаменитих Срба из ливањског краја.

"Историја говори да је Стари Вујадин, који се помиње у епским пјесмама из села Бастаса надомак Ливна. Вујадинова кула, у којој је био мучен са својим синовима, и данас доминира изнад Ливна. Мало се зна да је Богољуб Кујунџић, један од банова Врбаске бановине, такође из Ливна. Он је и ктитор данашњег стадиона Фудбалског клуба `Борац` у Бањалуци", каже свештеник ливањски.

Он напомиње да има и Срба који су мир пронашли у неким другим крајевима и земљама, али се враћају да би обновили дједово огњиште.

"Има живота, он се враћа гдје га је некада било. Куће се обнављају, чешће се долази у завичај, скупљају се расељени Срби у мјестима одакле су им коријени", прича парох Црепуља.

Као добар примјер наводи изградњу црквено-народног конака испод Динаре у српском селу Губин, које се налази у општини Ливно.

Радови на пројекту вриједном 200.000 КМ увелико трају. Мјештани су почели изградњу властитим средствима, а подршку имају од власти Републике Српске и Србије.

Парох Црепуља вјерује да ће доћи бољи дани за ливањске Србе, да ће поново да се заигра и запјева у селима Ливањског поља, да се врати живот, да ће помоћ Републике Српске и Србије бити још јача и већа.