ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија04/12/2019

СЛИЈЕДИ ИЗРАДА СТУДИЈЕ ИЗВОДЉИВОСТИ ЗА ТРИ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ

 

БАЊАЛУКА, 4. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас да у наредном периоду треба урадити студије изводљивости за три хидроелектране на Бистрици и аплицирати код банке за финансирање тог пројекта.

 

Вишковић је, након што је данас у Пекингу са Кинеском националном аеро-технолошком корпорацијом за међународни инжењеринг потписан споразум о изградњи три хидроелектране на Бистрици, рекао за РТРС да су прецизирани неки рокови у уговору који дефинишу да се за шест до девет мјесеци заврше све процедуре како би се од банке могао добити кредит.

Ова кинеска компанија се обавезала да ће о свом трошку обезбиједити студију оправданости изградње аеродрома Требиње, а Вишковић је најавио да ће, ако се ова инвестиција покаже оправданом, сљедећи корак формирање заједничког предузећа Републике Српске и Кине које би реализовало тај пројекат.

Он је након састанка са представницима Индустријске и комерцијалне банке Кине рекао да се сада чека одговор банке и припема документације која је потребна за одобравање финансијских средстава, прије свега, за хидроелектране на Бистрици, јер је њиховом изградњом условљена и градња фабрике цијеви у Фочи.

Вишковић је са министром енергетике и рударства Српске Петром Ђокићем и директором предузећа "Електропривреда Републике Српске" Луком Петровићем три дана боравио у Кини, а резултат тога су споразуми о изградњи три хидроелектране на Бистрици, те фабрика цијеви и цемента.