ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво05/12/2019

О ОЛАКШИЦАМА ЗА ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

 

ШАМАЦ, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У општини Шамац данас је одржан састанак са представницима удружења лица са инвалидитетом, посебним потребама и борачких категорија о проблемима са којима се та популација сусреће и могућим начинима њиховог рјешавања у наредној години.

 

Састанку су присуствовали начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић и начелник општинског Одјељења за општу управу Лепа Тривић, представници Удружења ратних војних инвалида, Удружења грађана за помоћ лицима са посебним потребама, Удружења слијепих и слабовидих и Борачке организације, унутар које постоји и група ратних војних инвалида.

Милићевић је након састанка рекао да је данашње окупљање било прилика да на једном мјесту угосте сва удружења - и цивилних и ратних војних инвалида, те сагледају шта је локална управа урадила, а шта тек може да учини за те категорије друштва.

Он је навео да је општина у претходном периоду значајно допринијела побољшању положаја тих друштвених категорија, подсјећајући да је кроз Правилник о подстицајима за запошљавање радника уведено да послодавци са подручја Шамца, који запошљавају инвалиде, добијају подстицај по запосленом раднику, као и да лица са инвалидитетом не плаћају паркинг.

"Данас смо договорили да бесплатан паркинг имају и родитељи или старатељи лица са посебним потребама", рекао је Милићевић.

Тривићева је истакла да су у буџету за наредну годину предвидјели грантове за удружења која су данас угостили.

"За Удружење ратних војних инвалида предвиђене су 4.000 КМ, а за Удружење грађана за помоћ лицима са посебним потребама 4.800 КМ", навела је Тривићева.

Она је подсјетила и да Борачка организација сваке године добија грант од 56.000 КМ, као и грант од 58.000 КМ који подразумијева једнократне помоћи које се додјељују ратним војним инвалидима од прве до четврте категорије и породицама погинулих бораца.

Тривићева је оцијенила да, иако је општински буџет скроман, та средства нису занемарљива и доприносе бољем и квалитетнијем ангажману положаја ових удружења.

Предсједник Удружења грађана за помоћ лицима са посебним потребама Станислав Миловановић рекао је да је на састанак дошао да укаже на проблеме Удружења, који се односе на архитектонске баријере, те проблеме дјеце са сметњама у развоју која, када заврше основну школу, немају гдје да се школују осим у центру "Заштити ме" у Бањалуци.

Миловановић је честитао волонтерима њихов дан и захвалио што су увијек на услузи.

Међународни дан волонтера обиљежава се 5. децембра.

УН обиљежава овај датум од децембра 1985. године, с циљем да све активности волонтера и њихов рад учине видљивим на локалном, државном и међународном нивоу.