ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана05/12/2019

РАЗМОТРЕН НАЦРТ ЗАКОНА О ВИСОКОМ ОБРАЗОВАЊУ

 

БАЊАЛУКА, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске размотрила је нацрте закона о високом образовању и о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске, чији је циљ подизање квалитета у том систему у Српској.

 

Министар за научноистраживачки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истакао је у завршној ријечи да у посланичкој расправи није било суштинских замјерки на Нацрт закона о високом образовању, што представља својеврсно признање ресорном министарству да је добро радило свој посао.

"Суштина овог законског рјешења јесте подизање квалитета у високом образовању Републике Српске и ресорно министарство ће настојати да све корисне сугестије, примједбе и идеје посланика угради у коначан текст приједлога овог закона", истакао је Рајчевић.

Рајчевић сматра да је са негативним појавама у високом образовању могуће изаћи на крај само подизањем квалитета у овој области.

Он је рекао да ће овај нацрт закона бити упућен у тромјесечну јавну расправу у којој ће учествовати академска заједница и сви други заинтересовани субјекти како би се дошло до што квалитетнијег текста приједлога закона.

Посланик СДС-а Давор Шешић сматра да ће ресорно министарство морати више радити на томе да подигне ниво квалитета на јавним и приватним факултетима у Републици Српској.

Током обједињене скупштинске расправе о нацртима закона о високом образовању и о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске, Шешић је рекао да је Нацрт закона о високом образовању добар, али да се поставља питање његове примјене у пракси. /наставиће се/мис/бој/аб