ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија05/12/2019

ПРЕЗЕНТОВАН АКЦИОНИ ПЛАН КЛАСТЕРА "КРАЈИНА"

 

МРКОЊИЋ ГРАД, 5. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Туристичком центру "Балкана" код Мркоњић Града данас је презентован Акциони план пољопривредног кластера "Крајина" у који су укључени представници свих сектора из 12 општина Подручне јединице Бањалука.

 

Стручни сарадник у ресору за пружање стручних услуга при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Милован Ћућић рекао је Срни да план обухвата дјеловање у наредне три године и да свака чланица кластера има могућност да план прилагоди својим потребама.

"План је врло широко постављен и имамо циљ да свака чланица нађе за себе неки пословни план и да напредује у свом раду", рекао је Ћућић. Он је подсјетио да је кластер удружење на добровољној основи и да сви заинтересовани осјећају могућност да остваре неку корист.

Менаџер пројекта развоја конкурентности у руралним подручјима Драган Вучковић нагласио је да је завршено формирање свих седам кластера у Републици Српској и да у посљедње вријеме сви раде акционо планирање за идућу годину.

"Циљеви кластера се сврставају у неколико група, од промотивних, економских, до технолошких, то је скуп мјера које треба обезбиједити. Прво се ради промоција кластера према тржишту, а радиће се и израда бизнис планова", објаснио је Вучковић.

Он је напоменуо да је важно да се производња технолошки усаврши и достигне неки економски праг.

"Битно је да производња постане извјесна кроз неколико година, да има сигуран пласман и приходовну страну, да се шири, промовише и постане препознатљива", објаснио је Вучковић.

Предсједник Удружења воћара и произвођача ракије из Мркоњић Града Гојко Јовић подржава заједничка организовања пољопривредних произвођача јер сматра да ће тако лакше доћи до тржишта са својим производима по којима ће бити познати.

У оквиру Пројекта развоја конкурентности у руралним подручјима - РЦДП, Јединица за координацију пољопривредних пројеката у сарадњи са Ресором за пружање стручних услуга у пољопривреди организовала је презентацију Акционог плана кластера Крајина.

У кластер су укључена предузећа, задруге, удружења, компаније, пољопривредници, а подржавају их и Ресор за пружање стручних услуга Министарства, Јединица за координацију пољопривредних пројеката, општине, те представници Пољопривредног факултета.