ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/12/2019

СТЕВАНДИЋ: АНП И НАТО НИСУ ПИТАЊА САМО ЗА ТЕГЕЛТИЈУ

 

САРАЈЕВО, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Српског клуба у парламенту БиХ Ненад Стевандић сматра да питање АНП-а и НАТО-а, које је поставио већи број посланика у расправи о експозеу предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, није питање само за предсједавајућег, већ и за Предсједништво и Представнички дом, а по потреби биће укључена и скупштина Републике Српске.

 

"Три члана Предсједништва потписала су да Програм реформи не прејудицира чланство у НАТО-у", рекао је Стевандић.

Подсјећајући на Резолуцију Народне скупштне Републике Српске о војној неутралности, Стевандић је нагласио да питање НАТО-а не треба користити за међусобна препуцавања.

"Нове одлуке се доносе у овом дому, у којем постоји ентитетско гласање. Ако смо против, гласаћемо за војну неутралност", рекао је Стевандић и додао да српски члан Предсједништва Милорад Додик има механизам за сазивање Народне скупштине уколико би био прегласан у Предсједништву у вези са питањем НАТО-а.

У расправи о експозеу Драган Мектић из СДС-а затражио је одговор хоће ли Тегелтија уз Устав БиХ и Дејтонски споразум, поштовати и законе, посебно Закон о одбрани, у којем је мапиран пут БиХ ка НАТО-у.

"Да ли ћете се придржавати Резолуције Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности или ћете спроводити реформе које нас даље воде у НАТО пут кроз Акциони план за чланство /МАП/?", питао је Мектић.

Од Тегелтије очекује и одговор да ли ће, у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске, покренути поступак враћања свих надлежности које су разни високи представници са Српске пренијели на БиХ.

Предсједавајући Клуба посланика СДС-ПДП Мирко Шаровић рекао је да од Тегелтије ниједном није чуо да ће поштовати постојеће законе, што, како је рекао, многи желе да чују.

Према његовим ријечима, Тегелтија треба да прецизира шта је мислио говорећи о ојачавању граница БиХ, те о односу БиХ према НАТО-у.

"Ако нисте за МАП, ако остајете привржени Резолуцији Народне скупштине Републике Српске /о војној неутралности/, треба то да кажете", рекао је Шаровић, који је упитао Тегелтију да ли ће радити по Програму реформе ако он значи активацију МАП-а.

Посланик СДП-а Зукан Хелез сматра да је задатак предсједавајућег будућег Савјета министара да ослободи правосуђе утицаја владајућих политичких структура, због чега га пита да ли је спреман да предложи реформу правосуђа.

Констатујући да су учестале информације да ће се нешто мијењати у вези са законом о ПДВ-у, Хелез очекује одговор од Тегелтије да ли је то тачно.

"Упозоравам да повећање ПДВ-а иде највише на штету најсиромашнијих", додао је Хелез, који је поставио и питање да ли је Тегелтија за модернизацију Оружаних снага БиХ, с обзиром на то да се Србија и Хрватска наоружавају, те да ли ће покренути измјену Изборног закона БиХ.

Посланик ДФ-а Џенан Ђонлагић подсјетио је Тегелтију да је БиХ дужна да будуће измјене Устава и Изборног закона усклади са европским стандардима.

Ђонлагић је оцијенио да акценат предсједавајућег Савјета министара треба бити на повећању економских показатеља и плата, односно стандарда грађана. /наставиће се/сс/об