ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/12/2019

СРПСКА ЛИСTА: НАПУСTИЋЕМО КОСОВСКЕ ИНСTИTУЦИЈЕ И ФОРМИРАТИ ЗСО

 

КОСОВСКА МИTРОВИЦА, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Руководство Српске листе поручило је данас да ће напустити и институције самопроглашеног Косова и на локалном нивоу, уколико остане на снази пресуда Основног суда из Приштине којом је бивши министар управе и локалне самоуправе у привременој Влади Косова и изабрани посланик Српске листе Иван Tодосијевић осуђен на двије године затвора.

 

Предсједник Српске листе Горан Ракић истакао је да ће Српска листа наставити да све одлуке доноси у договору са предсједником Србије Александром Вучићем и државом Србијом.

"Уколико се не настави дијалог Приштине и Београда, на чему инсистира предсједник Вучић, ми ћемо формирати Заједницу српских општина и изаћи из свих косовских институција", поручио је Ракић на ванредној конференцији за новинаре у Косовској Митровици.

Потпредсједник Српске листе Игор Симић рекао је да Приштина примјењује двоструке стандарде када је ријеч о Србима.

"Ми морамо увек да доказујемо своју невиност, да нисмо криви јер Приштина у односу на Србе примењује дупле стандарде", додао је Симић.

Наглашвајући да је Српска листа спремна да буде дио рјешења, Симић је истакао да Приштина не жели Србе и не жели да види Српску листу као незаобилазан субјект у проналажењу рјешења.

Према његовим ријечима, потврда за то је данас "експресно донесена пресуда Ивану Tодосијевићу без иједног доказа, као и оптужница против шесторо Срба наводно умијешаних у убиство Оливера Ивановића".

"Данас је експресно донесена пресуда Ивану Tодосијевићу и то у тренутку када међународна заједница затвара све случајеве убистава Срба, како на подручју Косова, јужно од Ибра, тако и оних убијених на мосту на реци Ибар", рекао је Симић.

Он је поновио да ће, уколико пресуда о кажњавању члана руководства Српске листе остане на снази, Срби напустити и локалне и централне институције система.

Oсновни суд у Приштини осудио је данас бившег министра управе и локалне самоуправе у Влади самопроглашеног Косова Ивана Tодосијевића на двије године затвора по оптужби за подстицање на националну, расну, вјерску или етничку мржњу, подјеле или нетрпељивост, потврдио је Срни Тодосијевићев адвокат Небојша Влајић.

Тодосијевић је осуђен због изјаве изречене на церемонији обиљежавања 20 година НАTО бомбардовања у Звечану да је повод за агресију на Србију "била такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак, а управо су ти шиптарски терористи који су све то измислили, чинили највећа злодела на Косову и Метохији, за која нико до дан данас није одговарао".

"Чинили су злочине пре НАTО агресије, убијали добре српске домаћине на радном месту. Свој крвави пир наставили су и током агресије, а након тога и доласком такозване мировне мисије на Косово и Метохију", навео је тада Tодосијевић, због чега је против њега почетком априла покренута истрага.

Влајић је рекао да ће одмах по добијању пресуде уложити жалбу јер су, према његовим ријечима, пресудом погажена људска права "која очигледно не постоје на Косову и Метохији или се масовно крше".

Tодосијевић је на ванредним парламентарним изборима одржаним на Косову и Метохији 6. октобра изабран за посланика Српске листе у Скупштини самопроглашеног Косова и уколико одлука остане на снази он неће моћи бити посланик.