ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/12/2019

КОШАРАЦ: ДЕМОНСТРИРАНА ВОЉА ЗА УСПОСТАВЉАЊЕ ВЛАСТИ

 

САРАЈЕВО, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац оцијенио је као охрабрујућу чињеницу да је данас у парламенту демонстрирана воља за успостављање власти и спровођење изборних резултата, те одбацио примједбе опозиције да је СНСД блокирао формирање власти.

 

Кошарац је истакао да се тај застој догодио у Предсједништву БиХ.

Говорећи о експозеу Зорана Тегелтије, коме би данас на хитној сједници требало да буде потврђено именовање за предсједавајућег Савјета министара, Кошарац је рекао да је Тегелтија направио велики искорак инсистирајући на јачању унутрашњег дијалога у БиХ.

Он сматра да је Тегелтија реално сагледао социјално-економско стање у БиХ и да ће о томе више ријечи бити у будућем програму рада Савјета министара, те да је одличан Тегелтијин приједлог да се убудуће одржавају заједнички састанци Савјета министара и ентитетских влада.

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Небојша Радмановић истакао је у обраћању посланицима да је данас велики дан који треба да отвори наду грађанима у цијелој БиХ.

"Експозе Тегелтије отвара ту наду, без обзира на примједбе опозиције", поручио је Радмановић и истакао да је тај документ довољан оквир за постизање компромиса о будућем привредном и сваком другом развоју БиХ.

Радмановић је изразио увјерење да ће конституисање власти у БиХ убрзати реформске процесе у БиХ.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирјана Маринковић Лепић /Наша странка/ констатовала је да у БиХ постоје различити погледи на Устав БиХ и односе ентитета и институција БиХ што, како сматра, кочи позитивне процесе у БиХ.

Она је указала на проблеме са којима се Тузла суочава са мигрантском кризом и питала Тегелтију шта ће конкретно, "али, одмах", урадити на плану заштите "источне границе" БиХ.

Посланик Мира Пекић /ПДП/ интересовала се да ли ће буџет институција БиХ у наредном периоду бити повећан мимо глобалног фискалног оквира, као и за статус Канцеларије за ревизију пословања институција БиХ.

"Евентуално повећање ПДВ-а, сматрамо у ПДП-у и СДС-у, захтијева озбиљну и широку анализу, јер може доћи до повећања сиве економије", рекла је Пекићева.

Посланик СДП-а Нермин Никшић упитао је Тегелтију да ли је искрен у намјери да проведе реформе "или је ово само шарена лажа како би дошло до формирања власти".

Лидер СДП-а додао је да ће ова странка подржати све активности које буду текле на плану евроатлантских интеграција.

Никшић је поздравио Тегелтијин став према потреби јачања домаће пољопривредне производње, али је и упозорио на проблем одласка младих из БиХ.

Он је рекао да му није јасно шта доноси нови закон о ПДВ-у.

Посланик Наше странке Пеђа Којовић најавио је да неће подржати Тегелтијино именовање за предсједавајућег Савјета министара, јер, након подношења експозеа, није сигуран да ће Тегелтија заиста поштовати законе у БиХ, како је то навео у свом излагању када је говорио о владавини права.

Којовићу смета што Тегелтија на мигрантску кризу не гледа као на хуманитарни проблем, него само као економско и безбједносно питање, а приговорио му је и зашто је устврдио да су мигранти и потенцијална терористичка пријетња.

Посланик СДА Халид Гењац дотакао се Тегелтијиног става да у БиХ не треба отварати питања за која се унапријед зна да неће бити предмет компромиса, те сматра да треба разговарати о свим отвореним питањима, поготово оним који воде ка деблокади финансијских токова.

Гењац сматра да је мигрантска криза озбиљан хуманитарни проблем који треба рјешавати уз поштивање елементарних људских права, али је упитним означио контролу границе БиХ и однос Хрватске према мигрантима.

Посланик Енвер Биједић /Клуб ДФ/ замолио је Тегелтију да објасни како гледа на чланство БиХ у НАТО-у, поготово на плану већег прилива страних инвестиција, те се заложио за увођење министарства пољопривреде на нивоу БиХ.

Посланик Нада Младина /СДП/ изразила је задовољство што се коначно у парламенту разговара о формирању Савјета министара и деблокади реформских процеса.

Она се заложила за поправљање односа и међу институцијама и међу грађанима БиХ, на свим пољима и нивоима, укључујући различите погледе на процесуирање ратних злочина и ратна дешавања у БиХ.

Према њеним ријечима, ентитети се не могу стављати у први план испред БиХ. /наставиће се/об/сс/фото/видео