ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија05/12/2019

ЕКСПЛОАТАЦИЈА И КОРИШТЕЊЕ УГЉА ПРИОРИТЕТ У СВИЈЕТУ

 

УГЉЕВИК, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Производња електричне енергије из угља пет пута је јефтинија у односу на обновљиве изворе и у овом вијеку даља експлоатација и кориштење угља сигурно ће бити приоритет у свијету, оцијенио је на научном скупу у Угљевику професор са Рударско-геолошког факултета у Београду Владимир Павловић.

 

"Угаљ је страховито нападнут са штетним емисијама угљен-диоксида и огромним таксама због тога, као да је највећи непријатељ, а када погледате расподелу емитера штетних гасова показује се да је данас на планети испод један одсто емисија угљен-диоксида из угља који се користи за производњу електричне енергије", рекао је Павловић.

Као предсједник Савеза инжењера рударства и геологије Србије он је честитао угљевичким рударима значајан јубилеј 120 година експлоатације угља на овом подручју и поручио да је будућност рудника угља и термоелектрана врло позитивна, уз обавезу свих да повећавају проценте искориштења и смањују емисије штетних гасова.

"Све указује на то да ће угаљ врло брзо да се врати на старе позиције, уз обавезу која важи и за друге енергетске изворе, да се много више пажње обрати на енергетску ефикасност и смањење емисија штетних гасова", оцијенио је Павловић.

Говорећи о перспективи екслоатације и кориштења угља у будућности, он је рекао да се у свијету, чија популација расте, а са њом и потражња за енергијом, из обновљивих извора може обезбиједити мање од 10 одсто потреба.

"Тренутно неповољна ситуација за угаљ је пролазни период који ће веома брзо да буде превазиђен јер је угаљ најраспрострањенија минерална сировина на свету, налази се готово подједнако на свим континентима и једноставно је назаменљив са аспекта одржања енергетског система свих држава", закључио је Павловић.

"Значај и перспективе угља у условима енергетске транзиције" тема је научног скупа са међународним учешћем који је у Руднику и термоелектрани /РиТЕ/ "Угљевик" окупио више од 100 стручњака из области рударства и геологије.

Вршилац дужности директора РиТЕ Чедомир Стојановић подсјетио је на традицију 120 година рударства у Угљевику и навео да овај рудник годишње обезбјеђује преко два милиона тона угља, а термоелектрана производи трећину електричне енергије у енергетском систему Републике Српске.

Предсједник Савеза инжењера рудара и геолога Републике Српске Цвјетко Стојановић рекао је новинарима да се на глобалном нивоу фаворизују обновљиви извори енергије, на штету угља.

"Угаљ је јединствен ресурс, јефтин и глобално доступан и уз нека ограничења свакако може да буде ослонац и будућег развоја", оцијенио је Стојановић.

На скупу у Угљевику универзитетски професор из Њемачке Карстен Дребенштет /Carsten Drebenstedt/ истакао је да је угаљ веома битан извор електричне и термалне енергије у свијету који се повећава за 80 милиона људи годишње.

Он је навео да се у Њемачкој, која је трећа најјача економија на свијету, половина енергије обезбјеђује управо из фосилних горива.

Њемачки стручњак је оцијенио да су стандардни извори енергије, као што је угаљ, на највећем могућем удару због емисије штетних гасова, што развојем технологије треба умањивати, али је навео и да алтернативни извори енергије из вјетра и сунца, којима се свијет окреће, имају недостатке с обзиром на њихову расположивост, као и могућност и трошкове складиштења.

Организатори округлог стола на тему "Значај и перспективе угља у условима енергетске транзиције" су Савез инжењера рудара и геолога Републике Српске и РиТЕ "Угљевик", уз подшку Министарства енергетике и рударства и холдинга "Електропривреде Републике Српске".