ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика05/12/2019

СУТРА ПОЧИЊУ КОНСТУЛТАЦИЈЕ О ИМЕНИМА МИНИСТАРА И ЊИХОВИХ ЗАМЈЕНИКА

 

САРАЈЕВО, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Новоизабрани предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија потврдио је да ће сутра почети консултације о саставу Савјета министара и изразио наду да ће до Нове године бити изабран нови сазив.

 

Он је на конференцији за новинаре рекао да ће консултације почети у 11.00 часова, а бити настављене у понедјељак, 9. децембра.

"Надам се да ћу до средине идуће седмице обавити потребне констулације и очекујем од странака да доставе приједлоге кандидата јер је потребно одређено вријеме да би се извршиле све провјере", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је оцијенио да ће уколико буде довољно сагласности, бити могуће да у релативно кратком периоду буду именовани сви министри и замјеници министара, те додао да се унутар политичких партија мање-више већ знају имена кандидата за министре и замјенике министара.

"Потписани су принципи лидера политичких партија које чине костур парламентарне већине, која ме је подржала и која ће подржати састав Савјета министара. У анексу тих принципа су дефинисани ресори и министарска и замјеничка мјеста која припадају појединим политичким партијама", рекао је Тегелтија.

Он је изразио наду да ће, упркос процедурама провјера кандидата за министре и замјенике, те предстојећих празника, бити довољно времена да нови Савјет министара БиХ буде избаран до Нове године.

"Колико сам информисан, дефинисана су два оквирна датума за рад парламента до краја ове године, а то је 18. и 23. децембар. Што се мене тиче, ја ћу бити спреман за било коју од тих сједница", рекао је Тегелтија.

Када је ријеч о Програму реформи које је усвојило Предсједништво БиХ, Тегелтија је навео да је јасно рекао да је ријеч о документу који ће бити основа за сарадњу са НАТО-ом.

"Управо је надлежни орган за то питање, а то је Предјседништво БиХ, усвојило тај документ и очекујем да ће бити упућен у сједниште НАТО-а. Због тога сам и рекао да ће тај документ бити оквир за сарадњу БиХ са Сјевероатлантском алијансом", рекао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је у обраћају парламентарцима јасно истакао да ће поштовати Устав БиХ и уставне надлежности свих инститиција, напомињући да је јасно дефинисана улога и надлежност Предсједништва БиХ, као и однос Предсједништва и Савјета министара БиХ.

"Рекао сам да ће бити основа за сарадњу јер смо дужни да проводимо усвојене документе које дефинишу питање спољне политике и одбране које су у надлежности Предсједништва БиХ", појаснио је он.

Када је ријеч о објављеном имовинскм картону, Теглетија истиче да су његови приходи били јавни и доступни током протекле четири године, те да сви показатељи који су изнесени могу бити провјерени.

Говорећи о Закону о ПДВ-у, Тегелтија је подсјетио да је овај акт у изради већ двије године те да је Преднацрт овог закона усвојен на Управном одбору /УО/ Управе за индиректно опорезивање /УИО/.

"Тај закон је, такође, достављен комисијама за финансије ентитетских парламената и парламетна БиХ, јер је тако дефинисано законом. Ријеч је о закону који подразумијева да се у парламентарној процедури пројави преко УО УИО", навео је он.

Он је рекао да је садржај закона у највећој мјери усаглашавање са директивама одређених техничких питања. те да у предложеном тексту закона нема ништа везано за промјену стопе ПДВ-а.

"Документ који данас постоји дефинисан је у Реформској агенди за период 2015. до 2018. године", навео је Тегелтија и појаснио да данас не постоји сагласност међу политичким партијама у Федерацији БиХ за промјену стопе ПДВ-а.