ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана05/12/2019

TРИВИЋ: СИСTЕМСКИ РИЈЕШИTИ ПРОБЛЕМ ЛАЖНИХ ДИПЛОМА У ЈАВНОМ СЕКTОРУ

 

БАЊАЛУКА, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Један од разлога за доношење Нацрта закона о измјенама и допуни Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске јесте, прије свега, отклањање сумњи у вјеродостојност података о дипломама запослених, посебно највиших функционера, наводи се у образложењу овог акта.

 

Посланик ПДП-а Јелена Tривић је, образлажући у Народној скупштини овај нацрт закона, који је њен и приједлог народних посланика Драшка Станивуковића и Небојше Вукановића, рекла да се у медијима и свакодневној комуникацији детектују случајеви сумњиво стицаних диплома функционера и запослених у јавном сектору у Српској, односно сумње у њихове стручне квалификације.

"Циљ је системски ријешити овај друштвени проблем и да на основу овог закона дипломе провјерава орган задужен за вођење поменутог регистра. Ово није страначко или питање борбе приватних и јавних факултета, већ свих нас. Проблем лажних диплома морамо да рјешавамо, односно морамо провјерити тачност података о дипломама запослених у институцијама Српске и да дипломе буду јавне", поручила је Tривићева.

Она је рекла да куповина диплома није нормална ствар, те да не би смјела постојати сумња у валидност диплома оних који раде у јавном сектору и примају новац свих грађана.

"Нека се моји и подаци свих других који раде у јавном сектору нађу у поменутом регистру. Није у реду да у јавном сектору раде они који имају лажне дипломе и заузимају мјесто грађанима који су их стекли поштено", нагласила је Tривићева.

У тексту нацрта овог закона наводи се, између осталог, да је неопходно да се измјенама и допунама Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Српске у Регистру прикупљају и ажурирају и подаци о дипломама о стеченој стручној спреми, односно увјерењима о дипломирању.

Наводи се и да орган задужен за вођење Регистра провјери вјеродостојност података о дипломама запослених код корисника буџетских средстава Српске у року од шест мјесеци од дана ступања на снагу овог закона, те да о томе поднесе Народној скупштини извјештај са информацијама о вјеродостојности података. /наставиће се/бој/мис/вј