ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика06/12/2019

ХДЗ СЕ ЗАЛАЖЕ ЗА ДЕЦЕНТРАЛИЗОВАНУ БиХ

 

ЗАГРЕБ, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је у Загребу да се ова политичка партија залаже за децентрализовану БиХ.

 

Човић је истакао да је БиХ једино могућа као земља три равноправна конститутивна народа Хрвата, Бошњака и Срба, у којој се јамче људска и грађанска права према највишим међународним стандардима, саопштено је данас из ХДЗ-а.

"То су наше вриједности за које се залажемо у БиХ", истакао је Човић јуче у Загребу на конференцији "Демохришћанске вриједности у политици и друштву".

Он је рекао да без корекција неправедног изборног закона није могуће изградња друштва утемељног на узајамном признању, солидарности и заштити уставних права конститутивних народа.

Тај закон, овакав какав је, дискриминише мањине у изборном процесу и хрватском народу ускраћује право на демократски избор својих легитимних представника у Предсједништво БиХ и Дом народа, истакао је Човић.

Говорећи о смјеру и залагању ХДЗ-а БиХ, он је истакао да се странка залаже за децентрализовану земљу социјалне правде, једнаких и стандардизованих колективних права народа и појединачних права грађана.

"Нажалост она данас таква није", рекао је Човић, те истакао необјашњиве не-демохришћанске, готово ирационалне насртаје на идеје плурализма, федерализма и друштвено-политичке равноправности.

Разумијевање и праштање до помирења, сматра Човић, јесте пут надилажења супротстављености и напетости међу народима и у БиХ, и уједно европски пут.

Он је истакао да је циљ дјеловања ХДЗ-а БиХ осигурање хрватског постојања у БиХ и очување интегритета хрватске нације и народног бића у заједничкој земљи трију суверених, равноправних и конститутивних народа.