ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика06/12/2019

СРБИЈА ДА БУДЕ ПРВА ЕВРОПСКА ЗЕМЉА КОЈА ЈЕ ПРИЗНАЛА КРИМ

 

БЕОГРАД, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Шеф Комитета Скупштине Крима за народну дипломатију и међународне односе Јуриј Гемпељ поручио је у Београду да Србија не би требало да одуговлачи са признавањем Крима као дијела Русије.

 

Он је навео да би признавање Крима као дијела Русије отворило нове перспективе у развоју руско-српских односа, преноси "Спутњик".

"Србија има шансу да уђе у историју као прва европска земља која је кренула путем правде и признала вољу Кримљана. Србија не би требало да одуговлачи са тим питањем", нагласио је Гемпељ.

Гемпељ, који је у кримској делегацији која борави у Србији, рекао је да се до сада сусрео са многим представницима српских власти и да је таква сарадња важна како би се додатно учврстили руско-српски односи.

Крим је постао руски регион послије референдума одржаног у марту 2014. године, на којем се огромна већина грађана Крима и Севастопоља изјаснила за уједињење са Русијом.

За уједињење је гласало 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља, а предсједник Русије Владимир Путин тада је поручио да је "питање Крима коначно затворено".

Украјина, међутим, то полуострво сматра својом привремено окупираном територијом.