ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика06/12/2019

МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ДА ПОШТУЈЕ ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ

 

БЕОГРАД, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Министар одбране Србије Александар Вулин апеловао је данас да сви у међународној заједници апсолутно поштују Дејтонски споразум према којем БиХ чине два ентитета и три конститутивна народа.

 

Он је за телевизију "Пинк" оцијенио да међународна заједница треба само да се апсолутно држи Дејтонског споразума и све ће бити у реду.

"Срби /у Републици Српској/ имају своју политику и своје легитимне органе и све у складу са Дејтонским споразумом", рекао је Вулин поводом изјаве изасланика државног секретара САД за западни Балкан Метјуа Палмера о руском утицају на Републику Српску.

Говорећи о Палмеровом ставу о томе да је српска сарадња са Русијом у области одбрамбене индустрије велика опасност, Вулин је навео да је Србија војно неутрална земља коју води слободан лидер.

"Tакозвани руски малигни утицај у Србији не постоји, Русија не утиче и не покушава да утиче на процесе. Она је наш партнер са којим сарађујемо у бројним областима и не знам зашто би то било кога узнемиравало", рекао је Вулин.

Према његовим ријечима, Србија ће наставити сарадњу и на Истоку и на Западу, без обзира на изјаве појединих свјетских лидера.

"Што је Србија јача, стабилнија и мирнија, то је и Балкан јачи, стабилнији и мирнији. Шта би Палмер рекао да је Србија раздробљена у сукобима, да постоји криза власти? На сву срећу, то није случај и зато Србија не прети никоме и унутар ње нема никаквог лошег утицаја", рекао је Вулин.

Коментаришући Палмеров став да би волио да све земље западног Балкана постану дио европске породице, Вулин је навео да то желе и земље овог региона.

"Ми смо јасно и гласно рекли да то желимо, али проблем је што друга страна, односно ЕУ, такође треба да жели исто. На нама је да се боримо и учинимо да Србија буде вредна тога да свако жели да са њом буде у сарадњи и савезу, а да ли ће ЕУ икад пожелети да постанемо њен део, то није питање за нас", рекао је Вулин.