ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура06/12/2019

ПРЕДСТАВА ПОЗОРИШТА "ЈАЗАВАЦ" РАЗГАЛИЛА ПУБЛИКУ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Представа "Истина" Градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке одушевила је и насмијала публику у Културном центру Источно Ново Сарајево причом о љубавним преварама између два брачна пара, најбољих пријатеља.

 

Представу, која је одиграна синоћ, режирао је Жељко Стјепановић, који и игра у овом позоришном комаду заједно са Љубишом Савановићем, Александром Спасојевић и Драганом Марић.

"Текст комедије написао је француски млади писац Флоријан Зелер и тај текст ми се одмах допао јер је добро и некако паметно написан, а гледаоце води током читаве представе да не знају шта ће се догодити на крају", рекао је Стјепановић Срни.

Према његовим ријечима, та неизвјесност и јесте оно најљепше што се дешава у овој интригантној причи која се бави темом истине и лагања.

"Иако је назив представе `Истина`, овај комад се више бави проблемом лажи и лагања између пријатеља. Данашње вријеме је ионако пуно лажи, а мало ко говори истину, па тако један од јунака каже да би много лакше било ако би сви говорили истину, а други му одговара да би то заправо била пропаст", појашњава Стјепановић.

Он је навео да данас није баш популарно говорити истину.

"Кад људи лажу, чини ми се као да на себе навлаче неку лажну маску, јер не желе да се оголе и дају партнеру онакви какви јесу, са свим својим манама и врлинама, плашећи се да их они неће прихватити, па то лагање крене као одређени одбрамбени механизам, што се сигурно на крају не може добро завршити", рекао је Стјепановић.

Он је истакао да је истина први предуслов за љубав.

Стјепановић каже да је публика у Источном Сарајеву, која помно прати програме 24. Фестивала малих сцена и монодраме, синоћ била "пети партнер" глумцима "Јазавца".

"Према реакцијама публике, многи су се вечерас препознали у ситуацијама када свако од нас покушава да се лажима оправда од својих недоличних поступака", навео је Стјепановић.

Синоћ је одиграна и монодрама Исидоре Бјелице "Шта остаје послије заноса?", која, у извођењу Јелице Брестовац, говори о српској краљици Наталији Обреновић.

"У монодрами се приказује живот краљице Наталије, али није то само историјска прича, јер ће се у овом вишеслојном комаду препознати свака жена која је осјетила шта значи бити преварен, издан, шта значи борба за дијете", рекао је Срни селектор Фестивала Љубо Божовић.

Претходно, у 17.00 часова промовисана је књига аутора Шћепана Алексића "Чекајући жуту војску", која је добитник треће награде "Златна сова" за 2019. годину Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

Алексић је рекао да све у овом роману полази управо од наслова, односно од пророчанства које каже да послије свих војски у Херцеговину долази "жута војска" или, како Херцеговци и херцеговачки пророци кажу, "жути мрави".

"Роман `Чекајући жуту војску` јесте мала хроника Херцеговине и Билеће, односно једна романескна историја овог дијела Републике Српске у посљедњих 200 година. Послије свих војски које су дошле у Билећу, у Херцеговину, а било их је много и ниједна није донијела добро, долази `жута војска` за коју пророчанство каже да ће донијети бољитак у овај крај", каже Алексић.

Представа у режији Ирфана Менсура "Примадоне", коју играју глумице продукције "Југоарт" из Београда Тања Бошковић и Рада Ђуричин, биће одиграна вечерас у такмичарском дијелу 24. Фестивала малих сцена и монодраме Источно Сарајево.

Због болести глумице Љиљане Стјепановић отказана је монодрама "Госпођа министарка" коју је режирао Властимир Репић према монодрами Бранислава Нушића, a умјесто ове глумац Иван Перковић одиграће монодраму "Светозар Т`рећи".

За вечерас је предвиђена и промоција дјечијег романа "Није `Инстаграм` гума на бициклу", аутора Владимира Каламанде, који је ове године награђен "Златном совицом" Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

Свечано затварање 24. Фестивала малих сцена и монодраме Источно Сарајево и додјела награда за најбоље глумце и представе биће одржано сутра увече након извођења представе "Љубавна листа" у режији Бранка Илића, а играју глумци Тетра младих са Цетиња.

Овој представи претходиће монодрама "Мистеро Буфо", у режији Ли Делонга, а игра Дражен Шивак, глумац Казалишта "Група" и Трико циркус театар Загреб, као и промоција књиге поезије "Походник по својој вољи", аутора Недељка Зеленовића, књижевника из Источног Сарајева.