ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 06/12/2019

НЕКАЖЊИВОСТ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА ЈЕ НЕПИСАНО ПРАВИЛО

 

Потврда двоструких стандарда је чињеница да правосуђе самопроглашеног Косова, упркос тужби групе српских невладиних организација 2017. године, никада није подигло оптужницу против Даута Харадинаја, брата одлазећег премијера Рамуша Харадинаја, због говора мржње. Он је тада поручио да "Срба неће бити на Косову".

 

Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

ПРИШTИНА, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Адвокат Небојша Влајић, који се у протеклих 20 година бави одбраном Срба ухапшених на Косову и Метохији, упозорава да у правосуђу самопроглашеног Косова постоји неписано правило о некажњивости злочина над Србима.

"Та некажњивост траје двадесет година иако су у том периоду судије на Косову и Метохији биле у улози Унмика, Еулекса, па ево сада и косовских судија", напомиње Влајић за Срну.

Нспремности судија да примијене једнака правила суђења на све који су починили било какво кривично дјело, без обзира на националну или вјерску припадност, довело је до формирања Специјалног суда у Хагу, пред којим ће се судити припадницима терористичке ОВК.

"Да је било правде и једнаке примене Закона, до сада би велики број осумњичених лица за злочине почињене над Србима био осуђен. Овако, Срби морају веровати да ће правда бити задовољена у Специјалном суду у Хагу", наводи Влајић.

Најновија одлука Основног суда у Приштини којом је бивши министар у Влади самопроглашеног Косова Иван Tодосијевић у првостепеном поступку осуђен на двије године затвора због наводног говора мржње, према оцјени Српске листе, потврда је одлучности Приштине да Србе хапси, злоставља и понижава.

С циљем спречавања такве намјере Приштине, Српска листа је јавно позвала међународне представнике да реагују и онемогуће институционално насиље над Србима.

Из Српске листе поручују да у Приштини желе да замагле чињеницу да је правосуђе самопроглашеног Косова неоснованом, срамном и опасном пресудом на велика врата увело вербални деликт за Србе.

Србе, како оцјењују из Српске листе, "вређа да о наводним злочинима говоре они који пред судовима управо дају исказе о монструозним злочинима који су почињени и још некажњени и према Србима, али и Албанцима".

"Подсећамо Хашима Тачија, Вљору Читаку, Беџета Пацолија и остале да они никада нису осудили ниједан злочин над Србима - ни убијање жетелаца у Старом Грацку, ни убијање српске деце на Бистрици, нити убијене раднике копа `Белаћевац`... Нису осудили ни говор мржње и лажи које је уз помоћ албанских медија изрекао Халит Берани 2004. године, када је покренуто етничко чишћење Срба у мартовском погрому", подсјећају из Српске листе.

Потврда двоструких стандарда је чињеница да правосуђе самопроглашеног Косова, упркос тужби групе српских невладиних организација 2017. године, никада није подигло оптужницу против Даута Харадинаја, брата одлазећег премијера Рамуша Харадинаја, због говора мржње.

Он је тада поручио да "Срба неће бити на Косову".

Српска листа наводи и случај некажњивости Фљоре Бровине, која је за скупштинском говорницом показала монтирану фотографију из порно-филма на којој наводно српски војник силује малољетницу.

"До данас Срби нису добили ко је одговоран за пребијање српских посланика, министара и градоначелника у Косовској Митровици 26. марта", упозоравају из Српске листе.

Према званичним информацијама, на приједлог Удружења цивилног друштва из Ђаковице, на списку за хапшење налази се минимум "по четрдесет Срба" из свих 38 косовских општина, чиме је број Срба означених као "злочинци" достигао 1.500.

Ако је судити по досадашњој пракси, сви Срби којима је суђено пред судовима на Косову и Метохији осуђени су на вишегодишње казне затвора, изузев Милорада Зујића, повратника из Клине, којег је Основни суд у Пећи ослободио кривице јер је утврдио да је оптужница заснована на лажним изјавама свједока.

Уз јучерашње експресно изрицање казне затвора Ивану Tодосијевићу, у току је суђење Зорану Ђокићу, расељеном Србину из Пећи, којег, како тврди његов адвокат Љубомир Пантовић, на основу лажних изјава терете да је починио ратни злочин.