ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика06/12/2019

ГРАЂАНИ ДА СЕ ИЗЈАСНЕ О ЧЛАНСТВУ У НАТО-у

 

БАЊАЛУКА, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Грађани Републике Српске морали би да се на референдуму изјасне о чланству БиХ у НАТО-у или неком другом војном савезу, речено је данас у Бањалуци на округлом столу о теми "Народ као извор суверенитета и када се одлучује о уласку у међународни војни савез НАТО".

 

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић истакао је да је Резолуција Народне скупштине о војној неутралности обавезујућа за све званичнике из Српске.

"Ово нам мора бити полазна тачка приликом евентуалних преговора о чланству у неком од војних савеза. Референдум о евентуалном чланству БиХ у НАТО-у мора бити организован", рекао је данас новинарима Петковић.

Адвокат Небојша Пантић сматра да је референдум најдемократскији начин изјашњавања о важним питањима.

"Република Српска је до сада имала само један референдум, иако је било важних питања о којима су грађани морали да се изјасне. Зато се народ треба изјаснити о евентуалном чланству БиХ у НАТО-у", рекао је Пантић.

Предсједник Покрета "Избор је наш" Дане Чанковић рекао је да је дејтонска БиХ државна заједница политичких ентитета Републике Српске и бошњачко-хрватске Федерације у којима је народ извор суверенитета приликом одлучивања.

"Зато несумњиву и легитимну вољу српског народа, да БиХ не уђе у било који војни савез, а поготово НАТО, морамо оснажити и у новом кривичном законику Републике Српске, али и на референдуму", оцијенио је Чанковић.

Данашњи округли сто организовао је Клуб посланика Уједињене Српске у Народној скупштини Републике Српске.