ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти06/12/2019

КОЈИЋ: ПРОБИЈАЊЕ КОРИДОРА - КИСЕОНИК ЗА ЗАПАДНИ ДИО СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Филм о пробоју Коридора кроз Посавину којим је успостављена веза између западног дијела Републике Српске и Србије, чије је снимање почело у Бањалуци, требало би да од заборава сачува битку која је представљала кисеоник за цијели западни дио Српске, рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

 

Којић је навео да та битка има вишеструк значај, те да је неопходно пронаћи начин да се по завршетку снимања, филм представи широј међународној јавности.

"Ураво овај филм може да скине стереотип да су једни жртве, а једни злочинци. Тај стереотип не смије да остане и прављење оваквих садржаја и издавање публикација јесте покушај скидања тог стереотипа", рекао је Којић на конференцији за новинаре поводом почетка снимања овог филма.

Аутор филма Слађана Зарић навела је да је ријеч о документарно-играном филму који представља хронологију битке "Коридор 92", те да је филм базиран на свједочењима људи који су били учесници догађаја.

"Трудила сам се да све правце и догађаје у том временском периоду, који је трајао више од три месеца, испратим и што је могуће верније прикажем и дочарам", рекла је Зарићева.

Она је навела да радња филма почиње од тренутка када трупе Хрватске војске прелазе Саву.

"Од тада почињемо да причамо шта се догодило јер се заборавља, нарочито у Србији, да је у то време погинуо велики број војника из Србије, односно из војне поште из Врања. Tада су убијена 32 младића, а ту су и приче о логорима, страдању српског становништва у Дервенти, Оџаку, Сијековцу и другим местима, те недостатку кисеоника за бебе у бањалучкој болници", навела је Зарићева.

Она је објаснила да је то уводна фаза филма која је неопходна да би се разумјело шта је значио Коридор и зашто је то била битка живота.

Зарићева је истакла да ју је током снимања свједочења учесника битке, највише фасцинирао тадашњи морал војника.

"И 27 година после када саговорници почну да причају о моралу види им се суза у очима и то је заиста нешто вредно дивљења. То само показује колико су они били свесни да је то била битка која је значила бити или не бити", рекла је Зарићева.

Она је истакла да се не смију заборавити обични људи који су као војници били на првој линији фронта, гдје су остављали дио свог живота, своје младости, свога тијела, а који су на крају допринијели да исход рата буде такав какав је.

Генерал Војске Републике Српске Бошко Келечевић рекао је да је Коридор обухватао простор од Српца до Брчког, укључујући и Брчко.

"По дубини смо га рачунали од ријеке Саве до Добоја и Коридор представља велику површину на којој је у току те битке било око 90.000 до 100.000 бораца", рекао је Келечевић.

Келечевић је изразио жаљење јер у вријеме када се снима овај значајан филм међу живима нису три главна носиоца битке "Коридор 92", а то су генерали /Момир/ Талић, /Новица/ Симић и /Славко/ Лисица.

Директор програма Радио-телевизије Републике Српске Ненад Трбојевић рекао је да филм представља наставак приче о судбини људи из западног дијела Републике Српске из 1992. године, која је започета снимањем филма "Дах живота", који говори о смрти 12 беба.

"Форма документарног филма је светионик 20. вијека, јер на најбољи начин представља чињенице и истине о одређеним догађањима", рекао је Трбојевић.

Филм се снима у копродукцији Радио-телевизије Србије, Војнофилмског центра "Застава филм", односно Министарства одбране Србије и Радио-телевизије Републике Српске.

Акцији "Коридор 1992" почела је након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву на простору Брода.