ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија06/12/2019

ОТВОРЕНА ЕТНО-КУЋА ЗА ПРОДАЈУ РОМАНИЈСКОГ СКОРУПА-КАЈМАКА

 

ХАН ПИЈЕСАК, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић данас је на Хан Пијеску свечано отворио етно-кућу за продају романијског скорупа-кајмака и сувенира кућне радиности.

 

Ријеч је о продаји првог млијечног производа који је географски заштићен, а производњом, која је специфична у односу на технологију израде у другим подручјима, бави се група жена из овог краја.

Пашалић је новинарима рекао да је ова етно-кућица отворена уз помоћ Владе Републике Српске и општина Хан Пијесак, Соколац и Рогатица.

Министар је нагласио да је ово тек почетак сарадње, да ће Влада наставити да помаже, те навео да је потребно набавити, између осталог, расхладне витрине.

Пашалић је рекао да је данас са начелником општине Хан Пијесак Владом Остојићем разговарао о шумарству, које обезбјеђује више од 40 одсто средстава у општински буџет.

Он је напоменуо да би до марта или априла наредне године требало да буде усвојен нови закон о шумама, који омогућава општинама да користе средства од шума за различите активности, а не само за инфраструктурне пројекте, као што је сада случај.

Пашалић каже да је разговарано о будућој сарадњи, с обзиром на то да на овом подручју расте производња и откуп млијека.

"Подстицаји за млијеко у 2014. години били су око 90.000 КМ, док је у 2018. години издвајано више од 230.000 КМ", навео је министар.

Пашалић је најавио да ће 25 пољопривредних произвођача у марту наредне године добити јунице из Чешке или неке друге земље, што ће додатно повећати производњу млијека.

Остојић је потврдио новинарима да је са Пашалићем разговарао о приходима од шума у општинском буџету, који су у распону од 31 до 41 одсто, као и о новом закону о шумама, којим је дата већа слобода локалним заједницама да користе ова средства.

Наводећи да је данас отворен објекат за продају скорупа-кајмака, Остојић је истакао да је ријеч о специфичном производу који се не може индустријски производити.

Нада Максимовић, предсједник Удружења произвођача "Романијски скоруп-кајмак", рекла је да удружење основано 2014. године, да дјелује на поручју три општине - Хан Пијесак, Соколац и Рогатица, има 25 чланова и дјелује с циљем заштите овог производа.