ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво07/12/2019

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: ПРЕСУДА ТОДОСИЈЕВИЋУ СКАНДАЛОЗНА ПРЕДСТАВА ПРИШТИНЕ

 

БЕОГРАД, 7. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Одлука Основног суда у Приштини да на двије године затвора осуди бившег министра администрације и локалне самоуправе у Влади самопроглашеног Косова Ивана Tодосијевића због изјаве о Рачку је скандалозна представа косовског правосуђа, оцијенио је адвокат Горан Петронијевић.

 

"Tо је потпуно недоспустив начин квалификовања вербалног иступа некадашњег министра Ивана Tодосијевића који је рекао истину коју цео свет зна - да је Рачак инсцениран", рекао је Петронијевић за РТС.

Напомињући да случаја "Рачак" нема ни у једној пресуди Хашког трибунала, Петронијевић истиче да је све што се ради на самопроглашеном Косову планирано у неким другим центрима, као што је Вашингтон.

Он истиче да је то некада био Брисел, који је био посредник са Вашингтоном, а сада је то директно Вашингтон.

"Све што се догађа на Косову /и Метохији/ у контексту је плана САД за решавање проблема на Косову. Све што се говори у Приштини иде на слабљење позиције Србије и преговарача из Београда у даљем току преговора", оцијенио је Петронијевић.

Тужбу против предсједника Србије Александра Вучића због изјаве да је масакр у Рачку измишљотина Вилијема Вокера, Петронијевић види као покушај излазне стратегије да туже сваког ко изговори "оно за шта сви знамо да је истина".

"Саветујем сваком Србину са Косова да сваки дан по 100 пута понови `Рачак је лаж`. Онда ћемо да видимо да ли ће процесурати све Србе који то изговоре или оне који о самом случају говоре као стручњаци, политичари или новинари с циљем демаскирања покушаја Приштине да постане држава", рекао је Петронијевић.

Познати адвокат сматра да су оптужнице у случају убиства Оливера Ивановића још једна фарса Приштине, која покушава да прикрије сопствени злочин.

"Убеђен сам да је Оливер Ивановић највише сметао у овом историјском тренутку, да Приштина стоји и иза налагодавца и иза извршиоца. Мислим да је један од главних мотива показати прстом на Београд и унети раздор између власти и опозције", рекао је Петронијевић.

Он истиче да ће колатерална штета бити оптужени који се налазе у притвору у којем су провели скоро годину дана без оптужнице.

"У последњих шест месеци није предочен ниједан нови доказ. Пред истицање рока од годину дана наврат-нанос је подигнута оптужница за некакво прикривање злочина и за неставестан рад у служби", наводи Петронијевић.

Он подсјећа да су још три особе, које су у бјекству, означене као организатори криминалне групе која је основана 2011. године.

"Tе године су били сукоби и паљење административних прелаза. Ако се мисли на тај чин отпора за спречавање заузимања севера Косова и Метохије онда вероватно организовану криминалну групу представља читав српски народ са севера Косова и Метохије", наводи Петронијевић.

Он истиче да никаква узрочно-посљедична мрежа не постоји између оних који су означени за вође криминалне групе и убиства Оливера Ивановића, посебно не оних који су означени као помагачи.