ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура07/12/2019

ПРОМОВИСАНА КЊИГА "ПОХОДНИК ПО СВОЈОЈ ВОЉИ" НЕДЕЉКА ЗЕЛЕНОВИЋА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 7. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Kњига поезије "Походник по својој вољи" књижевника Недељка Зеленовића из Источног Сарајева промовисана је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево у оквиру програма 24. Фестивала малих сцена и монодраме.

 

"Ову књигу поезије посветио сам свом српском роду и свом завичају", рекао је Зеленовић Срни.

У заједничкој рецензији овог дјела књижевници Стевка Козић Прерадовић и Ранко Прерадовић из Бањалуке наводе да Зеленовић овом књигом обогаћује савремено српско пјесништво и књижевност уопште.

Аутор ову књигу у издању "Бесједе" из Бањалуке, отвара пјесмом "Српска" и тако најављује слијед пјесама о Србима, православцима, завичају, обичајима.

"Ријеч је о оном пјеву који говори толико дословно добро и доста о нама, а врста је Зеленовићеве прогласне пјесме...", наводи се у рецензији Прерадовића.

Они истичу да, завршавајући књигу циклусом "Поемија", гдје је 10 дужих напјева - поема, пјесник заокружује цјелину пјевања и трагања.

Пјесник Давид Кецман Дако, који је и прозни писац и есејиста, књижевни, позоришни и ликовни критичар из Сомбора, каже да је ово дјело тематски и садржајно у цјелости остварено већ од раније знаним, поетским концептом овог аутора.

"Дјело је остварено лирским концептом у коме доминира класична форма, склоност отвореном изношењу критичког става о оном што га је изазавало на `оглашавање` песмом, смелим гласом истине", нагласио је Кецман.

Он посебно указује да су циклуси "Писмо из Драгочаја", "Мирење браће" и завршни "Поемија" махом у знаку епистоларне поетике, изразитије, епске наративности.

"Зеленовић је својим `Походником` поручио да нам се ваља ослободити вековима накупљеног бремена, али и најпре оног властитог камена што нам виси о врату, да нам се ваља разбистрити, умивати на здравом, бистром врелу, на извору од истине властитим удесима запамћене", рекао је Кецман.

О карактеристикама Зеленовићевог књижевног и поетског израза и његовој привржености завичају, Херцеговини, српском народу, језику, традицији и обичајима говорили су његове колеге Бранко Перић и Ђорђе Латиновић.

Недељко Зеленовић рођен је 1958. године у селу Брђани, општина Коњиц.

Дипломирао је 1982. године на Филозофском факултету у Сарајеву, Одсјек славистика. Он је писац, кљижевник, есејиста, књижевни критичар, а бави се и новинарством.

До сада је објавио 18 књига прозе и поезије и награђиван је више од 20 пута, а радови су му превођени на неколико свјетских језика.

Потпредсједник је Удружења књижевника Републике Српске.