ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво07/12/2019

ОД ПРИЈЕРАТНИХ ПОЛА МИЛИОНА, ДАНАС У ФБиХ ЖИВИ 45.000 СРБА

 

ГЛАМОЧ, 7. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Федерацији БиХ /ФБиХ/ данас живи 45.000 Срба за разлику од пријератних пола милиона, а сада је најважније да на том простору и опстану, изјавио је Срни предсједник Савеза српских удружења "Завичај" Бране Пећанац након сједнице Скупштине овог савеза.

 

Пећанац је рекао да је на данашњој сједници било ријечи о томе да се у појединим школама на простору ФБиХ, као што је случај у Гламочу, не учи српски језик.

"Ми ћемо тражити помоћ од свих институција да се у Гламочу почне изучавати српски језик као матерњи. Српски народ у ФБиХ треба да постане равноправан у сваком смислу, да се ради на очувању историјски, културних и других добара", истакао је Пећанац.

Он је навео како има сазнања да ће бити асфалтирани поједини путни правци на подручју општина Дрвар и Гламоч.

"Ријеч је о путевима од Дрвара до Гламоча и од Дрвара до Источног Дрвара. Имама сазнања да постоје обећања од Србије и Српске да ће се радити на томе", додао је Пећанац.

На данашњој Скупштини, на којој су се окупили представници удружења која чине овај Савез, било је ријечи и о уставно-правним проблемима, мигрантској кризи, опадању наталитета и другим проблемима с којима се Срби у ФБиХ сусрећу.

Путни правац Дрвар-Гламоч није асфалтиран у дужини од двадесетак километара. Влада Ливањског кантона ове године издвојила је новчана средства за модернизацију два километра од укупно 400.000 КМ предвиђених за асфалтирање путева у овом кантону.

Мјеста у којима живи хрватско становништво у Ливањском кантону потпуно су асфалтирана.

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета указао је на лошу здравствену заштиту српског корпуса у ФБиХ, посебно у Босанском Грахову гдје љекар долази два пута седмично.

Он је рекао раније Срни да посебно тежак положај у Ливањском кантону имају Срби који живе на подручју између Ливна и Босанског Грахова, међу којима су села Прово, Сајковић и Губин гдје се српски повратници основним животним намирницама снабдијевају из покретних продавница, а љекару одлазе у Ливно, удаљено око 30 километара.

Броћета је поновио да су Срби у ФБиХ доведени на статистичку грешку, те нагласио да им нема живота без Србије и Републике Српске које су у посљедње вријеме веома присутне у повратничким општинама са већинским српским становништвом.