ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/12/2019

ПОТВРЂЕН ПРОФЕСИОНАЛНИ И ЕСТЕТСКИ ИДЕНТИТЕТ ФЕСТИВАЛА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 8. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Међународни фестивал малих сцена и монодраме свечано је затворен додјелом награда најбољим глумцима и представама, а према оцјени стручног жирија пажљивом селекцијом потврђен је професионални и естетски идентитет овог фестивала на мапи регионалних позоришних представа.

 

Стручни жири је награду за најбољу глумицу равноправно додијелио Тањи Бошковић и Ради Ђуричин за улоге у представи "Примадоне" Југоарта Београд у режији Ирфана Менсура, а за најбољег глумца проглашен је Златан Видовић за улогу Колмана Конора у представи "Усамљени запад" Мартина Мекдоне, у продукцији Народног позоришта Републике Српске.

Награда за најбољу монодраму додијељена је "Светозару Трећем" коју је режирао и играо Иван Перковић из НАСТеатара из Горњег Милановца, док је за најбољу позоришну представу проглашен комад "Недозвани" Момчила Настасијевића, у режији Југа Радивојевића и продукцији НАСТеатра.

Жири је за улоге Бошковићеве и Ђуричинове истакао да су спој двије позоришне маске, трагичне и комичне, које заједно стварају глумачки израз истинског театра.

Улога Колмана Конора у интерпретацији Видовића, према мишљењу жирија, је на високом умјетничком нивоу.

Образлажући награду за најбољу монодраму, жири наводи да млади глумац Иван Перковић физички прецизно и психолошки дубоко гради лик човјека из народа, носећи мудрост коју црпи из националних извора.

Жири за најбољу позоришну представу фестивала наводи да "Недозвани" отварају дискусију о вјечним људским вриједностима.

Специјална награда за бриљантну глумачку вјештину показану у представи "Мистер Буфо" додијељен је глумцу Дражену Шиваку из Загреба.

Чланови жири су били предсједник-театролог и позоришни критичар из Њемачке Нина Мазур, режисер Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић.

Свечано затварање Фестивала и додјела награда одржано је у Културном центру Источно Ново Сарајево након извођења представе "Љубавна листа" у режији Бранка Илића, а играли су глумци Театра младих са Цетиња - Бранко Илић, Горан Славић, Никола Крстић и Марија Ђурић.

Ријеч је о љубавној комедији о мушко-женским односима, потребом за савршеним партнером, пристајању на несавршености.

Синоћ је изведена и монодрама "Мистеро Буфо" у режији Ли Делонга и извођењу Дражена Шивака, глумца Казалишта "Група и Трико циркус театар" из Загреба.

Селектор Фестивала Љубо Божовић рекао је да је овај комад један од највећих изазова за глумце.

У пратећем програму промовисана је књига поезије "Походник по својој вољи", аутора Недељка Зеленовића, књижевника из Источног Сарајева.

Организатор Фестивала је Културни центар Источно Ново Сарајево, а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те Туристичка организација "Јахорина" града Источно Сарајево.

Фестивал малих сцена и монодраме почео је 1995. године у Хаџићима, под називом Фестивал монодраме Републике Српске, који је имао задатак да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст.

Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно-умјетничке дјелатности Срна фест.

Фестивал је годинама растао и стасао у Међународни фестивал малих сцена и монодраме. Фестивал је изашао из оквира првог фестивала, осим монодрама уврштене су и камерне представе, што се одржало и до данас, по правилу - пет камерних представа и четири монодраме у такмичарском дијелу програма.