ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/12/2019

У САРАЈЕВУ ВАЗДУХ И ДАЉЕ ОПАСАН

 

САРАЈЕВО, 8. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Сарајеву је и овог јутра ваздух окарактерисан као опасан, подаци су странице "Зрак.екоакција".

 

Индекс квалитета ваздуха износио је 342.

Када је ваздух окарактерисан као опасан могуће су посљедице за цјелокупно становништво, па се препоручује избјегавање било каквих напора током боравка вани.

Најугроженија категорије становништва су труднице, стара лица и дјеца, те особе са респираторним и срчаним проблемима којима се препоручује да остану у затвореном.

У Зеници је ваздух окарактерисан као нездрав са индексом квалитета 190, слиједе Илијаш са индексом 185 и Лукавац 154.

Када је ваздух окарактерисан као нездрав, код особа са болестима срца и дисајних органа могући су појачани симптоми, док би сви остали могли да осјете негативан утицај загађења на здравље.

Ваздух је умјерено загађен у Тузли са индексом 81, па се особама осјетљивим на загађење препоручује да избјегавају боравак напољу и смање напрезање током боравка на отвореном.

Индекс квалитета ваздуха од нула до 50 је добар, од 51 до 100 умјерено загађен, од 101 до 150 нездрав за осјетљиве групе становништва, од 151 до 200 нездрав, од 201 до 300 врло нездрав и више од 300 опасан по здравље.