ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво08/12/2019

КОНЦЕНТРАТОР КИСЕОНИКА УВРШTЕН НА ЛИСТУ

 

БАЊАЛУКА, 8. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Фонд здравственог осигурања Републике Српске од овог мјесеца уврстио је концентратор кисеоника на Листу медицинских средстава које финансира Фонд, чиме је поједностављена процедура одобравања овог медицинског средства за осигуранике који болују од хроничних плућних болести.

 

Ово је омогућено измјеном Правилника о праву на медицинска средства, којим су и прецизније дефинисане индикације за одобравање овог медицинског средства, док ће и процедура финансирања овог помагала бити знатно бржа и једноставнија, саопштено је из Фонда.

Концентратор кисеоника предлаже конзилијум пулмолога на терцијарном нивоу здравствене заштите /Универзитетски клинички центар Српске/, односно три љекара специјалиста из референтних здравствених установа секундарног нивоа /болнице/, а о том приједлогу одлучује стручна комисија Фонда.

Прије ове измјене концетратор кисеоника није се налазио на Листи медицинских средстава које финансира обавезно здравствено осигурање, те је Фонд ово средство набављао путем јавних набавки у изузетно медицински оправданим случајевима, односно за одржавање виталних животних функција.

"Због компликованих процедура јавних набавки често је долазио до кашњења у испоруци овог медицинског средства, те је Фонд тражио начин да максимално убрза процедуру и отклони бирократске баријере које су успоравале пут добијања овог помагала", наводи се у саопштењу.

Из Фонда истичу да и овај примјер јасно доказује сав несклад Закона о јавним набавкама БиХ са стварним животом и потребама, јер се на исти начин третира набавка лијекова и медицинских средстава као и сва остала роба, попут канцеларијског материјала и слично, а на шта константно указују.

"Фонд је свјестан да на те процедуре нема утицај, па је опредељење ове институције да отклања административне препреке које су у надлежности обавезног здравственог осигурања, посебно водећи рачуна о тешким и специфичним болестима", наводи се у саопштењу.

Измјене овог правилника као и многа поједностављења процедура које су уведене у протекле три године, како наводе из Фонда, доказују њихову истрајност да се осигураницима максимално убрза пут остваривања права из здравственог осигурања.

"Вјерујемо да се само на овај начин може у потпуности остварити мисија наше институције, међу којима је приоритет боља и доступнија здравствена услуга", закључили су из Фонда.