ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија08/12/2019

ЈОВАНОВИЋ: КОНТИНУИРАНИ РАД НА ПРОМОЦИЈИ СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 8. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предстаништво Републике Српске у Грчкој и ове године је континуирано радило на представљању културних, економских и привредних потенцијала Српске грчкој јавности, с циљем додатног унапређења сарадње, рекла је Срни шеф овог представништва Јелена Јовановић.

 

Са циљем што бољег представљања институција, организација и компанија из Републике Српске, каже Јовановићева, Представништво је организовало и дало подршку њиховом учешћу на бројним привредним и културним манифестацијама.

Јовановићева је рекла да је са циљем промоције привредних и туристичких потенцијала на 35. Међународном сајму туризма "Филокесниа" Представништво обезбиједило упечатљиву медијску промоцију Републике Српске, те је на градским аутобусима Солуна постављена реклама са мотивима, односно предјелима из Републике Српске.

"Веома успјешно учешће на сајму су имале Туристичка организација Републике Српске, која је са Туристичком организацијом Града Солуна потписала меморандум о сарадњи, те туристичке организације Требиња, Фоче, Вишеграда, као и Олимпијски центар `Јахорина` и Херцеговачка кућа", рекла је Јовановићева.

Она је навела да је по први пут ове године на 84. Међународном сајму предузетништва и иновација у Солуну, на којем је било више од 1.500 излагача, представљена и Српска, односно Универзитет у Бањалуци, као и студијски програми које Универзитет нуди, а највише интересовања посјетиоци су показали за студије на енглеском језику.

Да би био очуван дио српске историје, Представништво Српске ове године је дало подршку за снимање документарног филма "Чувар части и поноса-Ђорђе Михајловић", у част чувара српског гробља на Зејтинлику у Солуну.

Јовановићева каже да ће промоција овог документарног филма бити организована у Републици Српској и Србији, али и широм Грчке.

"У области просвете и културе ове године смо по први пут организовали манифестацију Дани култyре Републике Српске у Солуну, у оквиру којег је одржан велики број манифестација и састанака, приликом којих је на високом нивоу представљена Република Српска", рекла је Јовановићева.

Она је навела да се Дјечије позориште Републике Српске врло успјешно представило представом "Одисеј - сан о повратку", којој је присуствовало 300 ученика основних школа из Солуна.

Јовановићева је оцијенила веома значајним и учешће Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске на 16. Међународном сајма књига на којем су представљена издања из Републике Српске.

Она је подсјетила да је Представништво и ове године помогло при организовања Форума дијаспоре, који је одржан у Бањалуци под покровитељством предсједника Републике, а на којем су присуствовали и угледни представници дијаспоре из Грчке.

Осим тога, каже Јовановићева, неизоставан је био и допринос развоју спорта.

Она наводи да је Представништво препознало значај припрема за свјетско првенство Теквондо клуба "Српски соко" из Зворника, који постиже све боље резултате.

"Овај спортски колектив је заједно са грчком репрезентацијом, која је актуелни европски првак у овом спорту, имао припреме за Светско првенство које је одржано ове године у Бугарској и на којем су Јована Крстић и Дарио Костић из `Српског сокола` освојили бронзане медаље", рекла је Јовановићева.

Она је додала да су припреме у Солуну, које су трајале 10 дана и које је водио тренер грчке репрезентације Никос Леусис, свјетски и европски теквондо првак, значајно допринијеле јачању српско-грчког пријатељства.