ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/12/2019

ГОДИШЊЕ УМРЕ ОКО 3.600 ОСОБА

 

БЕОГРАД, 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Србији због посљедица загађења ваздуха годишње, према процјенама, умре 3.600 особа, изјавио је данас шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације /СЗО/ за Србију Маријан Ивануша.

 

Ивануша је навео да загађен ваздух може да утиче на кардиоваскуларне и плућне болести, те да све зависи од тога колико траје такво стање и изложености томе.

Према подацима и анализама СЗО, у свијету годишње умре седам милиона људи због загађености ваздуха, од којих пола милиона у Европи.

Он је за РТС напоменуо и да су највећи узрочници загађења ваздуха ложење ватре и саобраћај, а битни фактори су климатски и географски услови.

Када је ријеч о мјерама против загађења, Ивануша је указао на потребу редовних мјерења да би грађани и власти знали када је ваздух лош и да би могли да се понашају у складу с тим, додавши да је тада најбоље остати у стану.

Он је истакао да су мјере против загађења ваздуха релативно скупе и да се ефекти не могу очекивати преко ноћи.

"Заједнице годинама раде на побољшању квалитета ваздуха, видим и у Србији напредак", рекао је Ивануша.

Он је напомену да је пушење много штетније по здравље од загађеног ваздуха, те да се људи не буне толико због пушења колико због ваздуха.