ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/12/2019

ЧУБРИЛОВИЋ: СРПСКА ПОСВЕЋЕНА ЗАШТИТИ ЉУДСКИХ ПРАВА

 

БАЊАЛУКА, 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић нагласио је да су Српска и њене институције посвећене заштити елементарних људских права и слобода свих њених грађана у складу са законима, Уставом и највишим међународним стандардима, конвенцијама и Декларацијом УН.

 

"Заштита људских права и слобода је у основи нашег уставног, правног и политичког система. Циљ је да институције сваком човјеку обезбиједе иста права. Народна скупштина Републике Српске, као највиша законодавна институција, дала је огроман допринос успостављању демократског система, владавине права и поштовању највиших права и слобода сваког човјека у нашем друштву", истакао је Чубриловић поводом 10. децембра, Међународног дана људских права.

Он је рекао да су остваривање и заштита људских права и слобода свих, посебно најугроженијих категорија и мањинских заједница, основа сваког демократског, модерног и слободног друштва, владавине права и правне државе, саопштено је из Народне скупштине.

"Заштита људских права је цивилизацијска тековина и неопходно је предано радити на испуњавању свих начела о људским правима и слободама", навео је Чубриловић.

Међународни дан људских права обиљежава се 10. децембра, јер је тог дана 1948. године потписана Општа декларација о људским правима којом је први пут у историји признато право свих људи на живот, слободу и безбједност без икаквих разлика.