ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/12/2019

ХАНДКЕ: НАГРАДА ДОШЛА У ПРАВОМ ТРЕНУТКУ

 

СТОКХОЛМ, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Аустријски књижевник Петер Хандке изјавио је да Нобелова награда која му је додијељена није закаснила 20 година, већ да је дошла у добро вријеме и у правом тренутку.

 

Хандке је истакао да не познаје Шведску краљевску академију која додјељује Нобелову награду, али да вјерује да се нешто у њој промијенило у посљедњих 20 година.

"Осјећам нешто. Омладину, млађе људе, иако немам ништа против старијих", рекао је Хандке синоћ за РТРС.

На констатацију да неки људи кажу да додјела Нобелове награде њему као једном од највећих писаца данашњице представља прекретницу у Академији, Хандке је нагласио да је у реду ако неки људи тако кажу, али да то он не би могао тако рећи.

На питање новинара шта је радио од тренутка када је чуо да је добио награду до данас, Хандке је рекао да би трајало два мјесеца када би то описивао.

"У почетку је то био врло миран тренутак, када сам чуо вијест, када ме је секретар Академије позвао телефоном, осјетио сам мир као енергију. Али је онда у одређеним тренуцима постало тешко. Сви ти напади. Ја нисам мазохиста", истакао је Хандке.

На констатацију да му нису стране ситуације у којима га нападају, Хандке је рекао да није очекивао овакву врсту анимозитета јер човјек лоше ствари не може да очекује.

"Можете у глави да замислите лоше ствари, али оне на крају буду и горе", каже Хандке.

Говорећи о својој идеји о помирењу, Хандке је навео да се надао да би видио обичне мајке, а не организацију мајки.

"Не вјерујем у организације. Не мрзим, али имам неки осјећај одбојности. Можда само не мислим да раде на добар начин. Волио бих да сретнем једну мајку са једне и једну са друге стране. Једну мајку из Кравице, гдје је био почетак свих масакра и једну мајку из околине Сребренице. То је била моја идеја, али мислим да је била помало наивна. Мислим да у овом тренутку ту идеју не могу реализовати", појаснио је Хандке.

Чувени књижевник каже да још није одлучио шта ће урадити са новцем који је саставни дио Нобелове награде, истичући да га ово признање неће промијенити и да ће наставити по старом - да пише.

Хандке је рекао да би волио да поново дође у Бањалуку и Републику Српску.

"Ако Бог дозволи да дођем, дошао бих сљедеће године, можда на прољеће. Волим Бањалуку, волим БиХ, свака земља је лијепа. Свака земља у себи има добру душу, али у овом тренутку је тешко детектовати ту душу", истакао је Хандке.

Нобелова награда за књижевност за ову годину Хандкеу ће бити уручена данас у Стокхолму.