ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/12/2019

МАЗУР: ЗАСЛУЖЕН ЕПИТЕТ ИНТЕРНАЦИОНАЛНЕ ПОЗОРИШНЕ СЦЕНЕ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Међународни фестивал малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву треба да буде сврстан у оквире интернационалних позоришних сцена, сматра театролог и позоришни критичар Нина Мазур из Њемачке.

 

Мазурова, која је и предсједник Стручног жирија 24. Међународног фестивала малих сцена и монодраме, честитала је Републици Српској и Источном Сарајеву за организацију ове традиционалне културно-умјетничке манифестације.

"Организација Фестивала, као и селекција представа и глумаца, била је на изузетно високом умјетничком нивоу. Избор представа и монодрама селектор Љубо Божовић урадио је веома професионално и одговорно, као и свих ових година", рекла је Мазурова Срни.

Према њеним ријечима, овогодишњи фестивал демонстрирао је широку панораму театарског живота, што му нуди изузетну могућност будућег развоја, који би требало да укључује и много више позоришних представа из иностранства.

"Било би веома добро ако бисмо сви заједно обезбиједили, с циљем напретка Фестивала, и у редовни програм увели одређену дијалошку форму, попут округлих столова на којима би позоришни критичари, новинари, глумци, режисери, као и заинтерсована публика говорили о својим утисцима након одгледаних представа", навела је Мазурова.

Она је нагласила да ће завршетак изградње и отварање новог професионалног позоришта бити нова, велика и значајна, етапа развоја позоришне сцене у Источном Сарајеву и Републици Српској.

Члан жирија, режисер Витомир Митрић рекао је Срни да није узалуд речено да је "позориште више или мање од живота".

"Представе на 24. Фестивалу малих и позоришних сцена показале су да је сцена живот сам по себи, као и да ова жива позоришна умјетност треба да се преплиће са нашим животима и културом, уз потпун осјећај оствареног естетског доживљаја послије представе", поручује Митрић.

Његов колега у жирију, театролог Зоран Тодоровић оцјењује да је организација Фестивала на веома квалитетном нивоу, као и претходних година, а селекција представа разноврсна.

"Генерално, али и појединачно, све представе су одлично примљене код публике, која је одушевљено прихватила све понуђене комаде, како у текстуалном, редитељском, тако и у глумачком контексту. Можемо слободно рећи да је овогодишњи Фестивал малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву испунио сва наша очекивања, али захтјеве савременог театра са којим морамо ићи у корак", рекао је Тодоровић Срни.

Он је изразио наду да ће бити још бољи и успјешнији, с обзиром на то да се догодине очекује отварање новог позоришта у Источном Сарајеву.

Стручни жири 24. Фестивала малих сцена и монодраме награду за најбољу глумицу равноправно је додијелио Тањи Бошковић и Ради Ђуричин за улоге у представи "Примадоне" "Југоарта" Београд у режији Ирфана Менсура, а за најбољег глумца проглашен је Златан Видовић за улогу Колмана Конора у представи "Усамљени Запад", Мартина Мекдоне, у продукцији Народног позоришта Републике Српске.

Награда за најбољу монодраму додијељена је "Светозару Т'рећем", коју је режирао и играо Иван Перковић, НАСТеатар Горњи Милановац, док је за најбољу позоришну представу проглашен комад "Недозвани", Момчила Настасијевића, у режији Југа Радивојевића и продукцији НАСТеатра.