ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/12/2019

ПРЕДСТАВЉЕНА РЈЕШЕЊА ЗА НОВИ ИЗГЛЕД ЦЕНТРАЛНЕ ПЈЕШАЧКЕ ЗОНЕ

 

БАЊАЛУКА, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да ће наредне године градска централна пјешачка зона добити прве обрисе, што подразумијева промјене, од којих ће најупадљивија бити другачији изглед старе аутобуске станице и зелене фасаде на објектима.

 

Радојичић и градски архитекта Иван Рашковић данас су представили побједничка рјешења међународног конкурса за идејно архитектонско-урбанистичко рјешење централне пјешачке зоне, односно простора од Улице Николе Тесле до Улице Васе Пелагића у правцу исток-запад.

Он је рекао да је на конкурс стигло 12 рјешења за квалитетан и фунционалан центар града, те да је ријеч о простору који се састоји од пет амбијенталних цјелина које је потребно укомпоновати у једно рјешење.

Предмет конкурса било је пет различитих цјелина у центру града, и то простор старе аутобуске станице, око Музеја савремене умјетности Републике Српске и испред објекта "Крајина", око Храма Христа Спаситеља, простор Парка Бана Милосављевића до хотела "Талија", те простор од Парка Бана Милосављевића до Улице Васе Пелагића.

С обзиром на то да је у једној од цјелина започела изградња пословних зграда у приватном власништву, Радојичић наводи да фасаде на тим зградама треба да буду у духу награђених рјешења, нагласивши да ће радна група Градске управе пратити изградњу.

Радојичић је рекао да је комисија одлучила да изабере поједине цјелине, односно рјешења из радова, иако то конкурсом није било предвиђено.

Он је навео да коначно рјешење треба бити компилација више појединачних најбољих рјешења.

"Одлучено да три рада буду награђена као другопласирана, са по 8.500 евра", рекао је Радојичић и додао да су аутори друге награде из Београда, и то Студио "Нормотик", "Марчетић-Максимовић-Писарић" и "Микавица-Минић".

Он је додао да је по један тим из Србије и Ирске добио похвале, а комисија је одлучила да рад кинеског тима буде откупљен по цијени од 1.800 евра.

Радојичић је за 23. децембар најавио отварање изложбе пристиглих рјешења, додавши да би дан касније требало да буде расписан трећи велики међународни јавни конкурс за идејно рјешење мултифункционалне концертне дворане, која ће се налазити између зграде Владе Републике Српске и тржног центра "Делта планет".

"То ће бити трећи капитални пројекат и објекат у Бањалуци, међунардни конкурс који би требао да траје три до четири мјесеца и који ће нам идуће године дати идејно рјешење нове мултифункционалне конгресно-конференцијске дворане", рекао је Радојичић.

Он каже да је сљедеће године планирано да буду расписани и конкурси за рјешења два спомен-обиљежја чија је изградња планирана у центру града, а ријеч је о централном спомен-обиљежју из одбрамбено-отаџбинског рата и спомен-обиљежју Првог свјетског рата.

Градски архитекта Иван Рашковић истакао је да ће се највећа промјена у централној пјешачкој зони односити на простор старе аутобуске станице, која ће од паркинга постати трговински и пјешачки простор, гдје је предвиђен гаражни објекат и спомен-обиљежје посвећено уласку српске војске у Бањалуку у Првом свјетском рату.

"Како би овај простор постао трг, саобраћај ће са два кружна тока бити преусмјерен у Улицу Николе Тесле, а нови трг постаће цјелина с постојећим простором испред и око зграде Музеја савремене умјетности Републике Српске која ће остати у центру једног трга", каже Рашковић.

Он је навео да ће сви заинтересовани моћи да погледају изложбу свих 12 пристиглих радова, која ће бити отворена 23. децембра у Банском двору.